ARC17 Architectuur: Circl in Amsterdam - de Architekten Cie

Circl is als eerste Nederlandse praktijkvoorbeeld van 100% circulair ontwerpen een krachtig statement midden op de Amsterdamse Zuidas: circulariteit is realiteit. De architectuur is een injectie van levendigheid in de kantorenwijk: met een grote openbare daktuin, een publiek café-restaurant en een transparante gevel, die de indrukwekkende houten draagconstructies laat zien, geeft Circl zich volledig over aan de omliggende stad.

Circl staat voor het hoofdkantoor van de opdrachtgever ABN AMRO als een gastvrij voorportaal. Het ontwerp staat haaks op de meer gesloten architectuur van de achterliggende kantoortorens. In en rond het gebouw, dat dankzij de langwerpige vorm en glazen gevels heel transparant werkt, kunnen passanten zich ieder moment welkom voelen. Brede buitentrappen aan de zijkant leiden naar een groot openbaar dakterras.

Het paviljoen telt drie verdiepingen waarvan één onder straatniveau. Alle niveaus zijn door royale trappen, entresols en vides met elkaar verbonden. Het gebouw biedt onderdak aan meer dan 2000 m2 vergaderzalen, flexibele werkruimte en horeca. In het ‘Living Lab’ worden de nieuwste duurzame bouwinnovaties toegepast en getest in samenwerkingsverband met de TU Delft.

De hoofdgedachten van circulair ontwerpen, dat zowel het bouwen als de exploitatiefase afvalvrij is en zo weinig mogelijk inbreuk maakt op de grondstoffen van de wereld, zijn overal in het gebouw toegepast. De houtenvloeren zijn oude houten kozijnen verzaagd tot parket en tegelvloeren zijn gemaakt van vermalen hergebruikt beton. In het plafond zijn afgedankte spijkerbroeken van bankmedewerkers verwerkt als isolatiemateriaal.

Er is vanaf het begin rekening gehouden met de recyclebaarheid van het gebouw. Alle materialen, componenten en onderdelen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort, een systeem dat onder de naam ‘LLMNT’ ontwikkeld is door opdrachtgever en architect. Een voorbeeld zijn de houten draagconstructies die zodanig in elkaar gezet zijn, dat ze na sloop nog helemaal gaaf zullen zijn. De leverancier kan het hout na de geschatte levenscyclus van dertig jaar komen ophalen om het opnieuw te gebruiken.