ARC17 Architectuur: Galileo Reference Centre - de Architekten Cie.

Aan de rand van het duinlandschap is het Galileo Reference Centre geconcipieerd als een paviljoen waar de grenzen tussen gebouw en natuur in elkaar overvloeien. Het strakke volumen wordt verzacht door patio's en het kleinschalige gevelpatroon van cassettes die verschillende graden van transparantie kennen. In het interieur met karakteristieke houten draagconstructies staat de mogelijkheid tot interactie tussen de gebruikers centraal.

Het Galileo Reference Centre op het Noordwijkse Space Business Park is een 1500 m2 groot vrijstaand gebouw waarbinnen de data van het Europese Galileo satellietensysteem wordt ontvangen. Het langwerpige, twee verdiepingen hoge gebouw staat aan de rand van het duinlandschap en bevat in hoofdlijnen kantoorruimte en enkele computer ruimtes.

Het ontwerp is flexibel en overzichtelijk door de functionele ruimten langs een brede gang in een stramien van 360 centimeter te positioneren. Twee patio’s zijn gekoppeld aan de gangstrook en brengen zo de omgevende natuur naar binnen. Bovendien zorgen ze met natuurlijk licht en uitzicht voor oriëntatiepunten. De entreelobby functioneert als het sociale hart van het gebouw. Deze ruimte is ontworpen als een serie groene terrassen met geïntegreerde facilitaire voorzieningen; een meubelstuk die zowel de trap naar de eerste verdieping als een ontmoetingsplek vormt.

Galileo is een duurzaam gebouw waarbij de gebruikte materialen zijn gekozen op toekomstig hergebruik, mede hierom is vurenhout het meest gebruikte materiaal. Zowel de hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van geprefabriceerde gelamineerde houtelementen. Voordeel daarvan is het lage gewicht van de constructie waardoor het gebouw zonder heien op een betonnen plaat in het zand gefundeerd kon worden. De draagconstructies hebben bovendien een dubbele functie als scheidingswanden wat tijd en materiaal bespaart.

Het gevelbeeld wordt bepaald door een patroon van verschoven, inwisselbare houtcassettes in drie varianten: transparant, semitransparant en gesloten. Het gebouw kan met dit systeem daar waar nodig transparant en gericht op de omgeving zijn en gesloten en introvert op de plekken waar dit is vereist.