De levendige bakstenen gevel van het gemeentehuis is opengewerkt met grote glaspartijen over de gehele hoogte van het gebouw. Het gebouw heeft een eenvoudige doorsnede die bestaat uit twee delen: een publieksdeel en een werkgebouw.
Deze twee delen ontmoeten elkaar in een licht, levendig atrium. Hier komen het bestuur, de ambtenaren en de bevolking elkaar tegen. In het publieksgedeelte zijn op de begane grond onder andere burgerzaken, de raadzaal en een restaurant ondergebracht. Hierboven bevinden zich de kantoren van burgemeester en wethouders.
De backoffice ligt aan de andere kant van het atrium, boven de half verdiepte parkeergarage. De backoffice werkt volgens het Nieuwe Werken en heeft een grote diversiteit aan werkplekken tot zijn beschikking. De scheiding van het openbare publiekstoegankelijke deel en het werkgedeelte is op een vanzelfsprekende manier ontworpen, zonder hekken of poortjes: het is voor iedereen direct duidelijk waar ze moeten zijn. In het tijdloze, chique interieur zijn duurzame, natuurlijke materialen als hout en natuursteen toegepast.
Het realiseren van een duurzaam gemeentehuis was vanaf de start een belangrijk uitgangspunt. Door deze wens al vanaf het begin te integreren in het ontwerp gaat het gebouw vermoedelijk BREEAM Outstanding gecertificeerd worden, terwijl in eerste instantie van Excellent uitgegaan werd.