Deze helixvorm komt in het gebouwontwerp terug in een viertal atria die om een centrale kern heen draaien. Deze drie verdiepingen hoge ruimten vormen ontmoetingsplekken voor de diverse medewerkers en onderzoekers die in het gebouw werken. Deze nodigen uit tot beweging en interactie. Ook de compactheid van het gebouw en daarmee de korte looplijnen bevorderen het onderlinge contact.
in de doorsnede zijn de verspringende atria te zien
Gevel
Het gebouw heeft een vierkante plattegrond en staat als strakke kubus in het landschap. De ritmische gevel wordt onderbroken door de grote glazen gevelopeningen voor de atria. Ook in de gevel is de dynamiek van de helixvorm terug te vinden. De betonnen gevelelementen zijn afwisselend in een gladde en ruwe variant toegepast. Zo ontstaan diagonalen die rond het gebouw krullen.
Technologisch hoogstaand
Om in een vroegtijdig stadium inzicht te krijgen in de diverse technologisch complexe onderdelen van het gebouw heeft Wiegerinck het ontwerp samen met Arup (installatietechniek) en ABT (constructie) volledig in BIM uitgewerkt. Hierdoor is een integraal afgestemd ontwerp gecreëerd waarin de diverse gebruikers zich kunnen storten op nieuw, vooruitstrevend onderzoek. Daarbij is met de toepassing van diverse moderne technieken (WKO, betonkernactivering en LED-verlichting) het meest duurzame gebouw op de campus ontstaan.
Wiegerinck won onlangs de ARC16 Detail Award met onderzoeksgebouw Plus Ultra