Hogeschool Utrecht in Amersfoort

De Hogeschool Utrecht wilde in Amersfoort een gebouw waarin het onderwijs zichtbaar is; een uitnodigend en transparant gebouw. Voor studenten een aangename ontmoetingsplek waar op allerlei verschillende manieren aan de studie gewerkt kan worden. Het gebouw moest uiteraard flexibel zijn om de dynamische ontwikkelingen op onderwijsgebied moeiteloos op te kunnen vangen.

Transparant met vides

De begane grond en eerste verdieping zijn volledig transparant, om interactie van de school met haar omgeving goed mogelijk te maken. Aan de Amsterdamseweg is op de begane grond ruimte voor diverse kleine publieke functies zoals een uitzendbureau, balies en business units voor ‘start-ups’. Alle verdiepingen van het gebouw zijn door middel van vides ruimtelijk met elkaar verbonden. Doordat de balustrades van de vides zijn uitgevoerd in glas ontstaan lange zichtlijnen door het gebouw.

De begane grond en eerste verdieping zijn volledig transparant

Op de eerste verdieping bevindt zich een auditorium dat ook door derden gebruikt kan worden. Onder het auditorium vormt een tribune een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping. Deze fungeert als ontmoetingsplek en studielandschap voor studenten.

Verschijningsvorm

De langgerekte kavel en het bestemmingsplan hebben in grote mate de hoofdverschijningsvorm van het gebouw bepaald. Aan de Amsterdamseweg kraagt het gebouw vanaf de 2e verdieping 2 meter uit over de openbare weg. Onder het gebouw is een parkeergarage aangelegd voor ongeveer 100 auto’s. Tevens zijn in de kelder voorzieningen voor de sprinklerinstallatie, fietsenstalling, opslag en installaties ondergebracht.

Het gebouw heeft veel buitenruimten; al direct bij de ingang een terras gekoppeld aan de tribune, ruime balkons aan de gevel en dakterrassen die te gebruiken zijn door de studenten. Aan de noordzijde bevinden zich 3-verdieping hoge serres die daglicht tot diep in het gebouw brengen.

Gevel

In de gevel komen volledig transparante en meer gesloten geveldelen voor. De transparante gevel bestaat uit witte prefab beton banden en aluminium puien met gezeefdrukt glas in verschillende dichtheden. De gesloten geveldelen zijn afgewerkt met geglazuurde keramische tegels. Door de tegels uit te voeren in verschillende roodtinten en licht reliëf geeft het oppervlak een genuanceerd beeld. In de gesloten geveldelen zijn gestukte volumes aangebracht.

Rustige basisinrichting

De tevens door DP6 ontworpen basisinrichting van het gebouw is rustig. De vloeren zijn overwegend neutraal, de plafonds wit en richtingloos. Kleuraccenten in de vloer en wit gelazuurde houten kubussen kenmerken interactieve functies van de onderwijsgroepen. Grote themapanelen en fotowanden vormen samen met een gevarieerd meubilair een kleurrijk contrast met het gebouw.