Nieuwe 'theekoepel' Landgoed De Overplaats

De kers op de taart van de 'renovatie' van landgoed De Overplaats in Heemstede is ontworpen door Marjolein van Eig, architect bij Inbo. De folly is een vervanging voor de verdwenen theekoepel. De koepel speelt als visueel element een cruciale rol in het ontwerp. Het is een blikvanger die de landschappelijke tuin weer tot een eenheid maakt.

Landgoed De Overplaats moet onbewust bekend zijn bij vele. Dit is namelijk het terrein waar de Linnaeushof speeltuin op aangelegd is en maakt deel uit van het landgoed waar de vermaarde Zweedse arts en botanicus Linnaeus onderzoek deed.

Ontwerp

Inbo ontwierp een nieuw theehuisje met een eigentijdse en vanzelfsprekende interpretatie van de locatie en de voorgeschiedenis. De historische gelaagdheid van De Overplaats is geactualiseerd en de theekoepel is scherp gestileerd. De op zichtassen georiënteerde sculptuur is opgetrokken uit gemetselde en gezaagde, gerecyclede IJsselsteentjes, die ook nog eens “hufterproof” zijn.

Functie

Het landgoed Hartekamp-Overplaats is aangelegd op een strandwal met uitgestrekte duinen aan de ene kant en de Haarlemmermeer(polder) aan andere kant. De koepel op de Droogberg vormt met zijn herkenbare silhouet een visuele verbinding tussen de tuindelen en het huis De Hartekamp. De achthoekige structuur biedt ook een platform om de zichtlijnen en uitzichten door de tuin te verkennen.


De achthoekige theekoepel. Fotograaf Sonia Mangiapane

Geschiedenis

Het gebied is oorspronkelijk aangelegd als geometrische en formele buitenplaats. Gedurende de 18de eeuw, kende het landgoed een bloeiperiode. Daarna werd de tuin getransformeerd tot Arcadische tuin met meanderende, door loofbomen geflankeerde paden, kronkelende bospaadjes en spectaculaire doorzichten waarbij het geaccidenteerde terrein werd uitgebuit. In de jaren 80 werd de theekoepel grof door vandalen verwoest.

Folly

Een Folly is een programmaloos bouwwerk dat kan verwijzen naar een bepaalde historische periode en daarmee de uitnodiging tot contemplatie daarover. Mijmer en Focus - het motto van Marjolein van Eig’s ontwerp - sluit daar naadloos op aan.