Bijzonder in de materialisering van de gevel zijn de keramische cradle-to-cradle tegels met een print in een glanzende textuur waarmee het gebouw wordt bekleed. Deze tegels zijn door Mulderblauw in samenwerking met een grafisch ontwerper en tegelfabrikant Mosa ontwikkeld volgens een nieuw productieprocedé. De print, die op abstracte wijze riet weergeeft, interpreteert de omgeving van de Haarlemmermeerpolder op een eigentijdse manier.
Dynamisch gevelbeeld
Langs de gevel neemt van beneden naar boven de structuur in intensiteit af, refererend aan het verloop van een rietkraag. In plaats van gebruik te maken van pigmenten, wordt gedrukt met een hoogglanzende inkt op steenmat glazuur. Door verandering in daglicht of standpunt kan de bedrukking in uiteenlopende verschijningsvormen worden waargenomen.
Interieurontwerp
Voor Novotel nam Mulderblauw ook het volledige interieurontwerp voor haar rekening. In het interieur komt het natuurthema onder andere terug in het eerlijke materiaalgebruik van blauwstaal, hout en zichtbeton. De entree van het hotel wordt gekenmerkt door een indrukwekkende houten luifel waarvan de latten van buiten naar binnen toe doorlopen. De doorgetrokken luifel in combinatie met de verdiepingshoge ramen die rondom de gehele publieke ruimte zijn doorgevoerd, zijn essentieel voor een uitnodigend gebaar naar de gasten.
Multifunctionele lobby
De verschillende functies op de begane grond zijn tot één dynamische multifunctionele ruimte gesmeed. De persoonlijke receptiebalies, de food bar, de play area en het gourmet restaurant lopen in elkaar over, waardoor er constant interactie plaatsvindt tussen de verschillende functies. Het hart van deze continue ruimte is het atrium met de “tree of life”, een blikvanger en belangrijk element in de nieuwe generatie Novotels.
Publieke ruimtes
De publieke ruimtes hebben een Nederlands tintje meegekregen in de vorm van artwork. Door fragmenten uit de collectie te vergroten, verknippen of vervormen en te projecteren op tapijten en wanden ontstaan beelden die verrassen.