Kenmerkend voor het ontwerp zijn twee baksteen schijven die als ruimtelijke dragers het gebouw doorsnijden en zorgen voor een functionele scheiding tussen het recreatieve deel en wedstrijdgedeelte. Aan weerszijden van beide schijven wordt de uitstraling van het nieuw zwembad bepaald door een houten hoofddraagconstructie en natuurlijk gematerialiseerde gevels met een afwisseling van open en gesloten gevelvlakken. Deze gevels zorgen dat het uitzicht op de omgeving telkens anders is en zorgt voor intieme plekken in het zwembad.
Van binnenuit wordt de relatie gelegd tussen de gebruikers van het zwembad en het bijzondere monumentale landschap en Liniedijk aan de noordoostzijde van het gebouw. Daarnaast dragen deze gevels positief bij aan de technische eisen zoals onder andere de akoestiek van de zwemzalen en isolatiewaarden van de buitengevels.
De duiktank is bedoeld om duikoefeningen, reddingstrainingen en ontsnappingsoefeningen uit een onderzeeër te simuleren. Een noviteit in Nederland en ver daarbuiten, waar Den Helder een natuurlijke thuisbasis voor de CZSK vormt.
Bij de materiaalkeuzes in het ontwerp van Wind Architecten Adviseurs is veel aandacht besteed aan onderhoudsarme toepassingen. Hierbij zijn de concepten van ‘Cradle to Cradle’ gehanteerd, waarbij het verminderen van life-cycle costs, het verhogen van comfort en reductie van de uitstoot van ‘CO⊃2;’ belangrijke speerpunten zijn.