Tuinen van Zandweerd: moderne technologie en duurzaam bouwen komen samen

Tuinen van Zandweerd: moderne technologie en duurzaam bouwen komen samen

In Deventer, een stad bekend om haar historische charme, is een modern woonproject gerealiseerd: Project 'De tuinen van Zandweerd'. Dit project richt zich op het bieden van duurzame en comfortabele woonoplossingen.  DUCO speelt in dit project een centrale rol in het leef- en thermisch comfort van de woning.

Het doel van dit project was om een energiezuinige woning te creëren die voldoet aan de nieuwste normen voor comfort en duurzaamheid met een zo laag mogelijke energievraag. De uitdaging lag in het integreren van ventilatieve koeling, en een ventilatie- en zonweringssysteem die passen bij de architectonische esthetiek van het gebouw. 

Ventilatiesysteem

Voor de ventilatie werd in dit project de DucoBox Energy Comfort Plus geïnstalleerd. Dit is een geavanceerd D-systeem met een 2-zonesturing (dag- en nachtzone). De zoneregeling werkt op basis van metingen van CO² en luchtvochtigheid. Dat zorgt ervoor dat er enkel geventileerd wordt  waar en wanneer dat nodig is én in de juiste hoeveelheid. 

Zonwering

Daarnaast werd, om het thermisch comfort in de woning te handhaven, gebruik gemaakt van DUCO’s stormvaste doekzonwering. Michel Mengerink, technisch commercieel adviseur & business development concepten bij DUCO legt uit: “Door de doekzonweringautomatisch te sturen aan de hand van het weerstation dat we op het dak plaatsten, kunnen de bewoners genieten van maximaal daglicht zonder dat hun woning te veel opwarmt.” 

Ventilatieve koeling

Architecte Angela Holterman van Hollands Zicht was op zoek naar een manier om haar woning op eenpassieve manier te koelen, zodat het installeren van bijvoorbeeld airco of vloerkoeling overbodig werd. Daartoe past DUCO hier het principe van ventilatieve koeling toe.

Lees ook: Ventilatieve koeling: dit zijn de voordelen.

Op de begane grond werden ventilatieluiken (DucoGrille Close 105en inbraakwerend muurrooster DucoGrilleSolid) geplaatst om koele lucht binnen te trekken. In het dak werd een dakraam geïnstalleerd om de warme binnenlucht buiten te krijgen. Dit principe wordt ook welschoorsteenventilatie genoemd.  

Architecte Angela Holterman over de keuze voor ventilatieve koeling bij de bouw van haar eigen woning.

Technologie en duurzaamheid hand in hand

"De implementatie van DUCO's systemen leidt tot een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort en de energie-efficiëntie. Bewoners ervaren een constante toevoer van verse lucht. En de ventilatieve koeling en zonwering zorgen voor eenaangename binnentemperatuur, zelfs tijdens warme zomerdagen", zegt Mengerink.  

"Bovendien draagt de vraaggestuurde ventilatie bij aan lagere energiekosten, doordat het systeem alleen ventileert waar en wanneer dat nodig is.  Project ‘De tuinen van Zandweerd’ in Deventer is eentoonbeeld van hoe moderne technologie en duurzaam bouwen hand in hand kunnen gaan. Dankzij de innovatieve oplossingen genieten de bewoners van een optimaal leefklimaat in een duurzame woonomgeving."

Dit artikel is gesponsord door DUCO.

Multi Brussel; Interalu, LCC

Circulair bouwen met klimaatplafonds: project Multi in Brussel zet de...

CONIX RDBM Architects transformeerde de oude Philips-toren in Brussel van een modernistische black box tot een open gebouw met meerdere publieke functies. Het bureau zette in op zoveel mogelijk hergebruik van materialen. Ook voor het interieur werden bewuste keuzes gemaakt, waaronder de klimaatplafonds van Interalu. 'Deze zijn veel duurzamer dan airconditioning, doordat het energieverbruik veel lager ligt', vertelt Jorden Goossenaerts, CEO van CONIX RDBM Architects.

Foto: Joep Jacobs

Energieneutraal dorpshuis in Zeeland met sleutelrol voor aluminium...

Het dorpshuis in de gemeente Zeeland in Noord-Brabant heeft een metamorfose ondergaan. Twee nieuwe delen zijn gecombineerd met het oude parochiehuis en het gebouw heeft een multifunctioneel karakter gekregen. Architectenbureau De Twee Snoeken koos voor transparante aluminium gevels. Een verslag van het project.

Luc Baltus, algemeen directeur van VDR Bouwgroep. Foto: Guido Benschop

VDR Bouwgroep: 'We kunnen niet eindeloos doorgaan met nieuwe...

Hoe gaat de bouwsector de klimaatdoelen van Parijs halen? Volgens Luc Baltus van VDR kan de branche in ieder geval niet eindeloos doorgaan met het gebruik van nieuwe materialen en is losmaakbaarheid één van de oplossingen. Ook zet de algemeen directeur vraagtekens bij de drang van bedrijven om alsmaar te blijven groeien. "Wanneer is het genoeg?"

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Dat externe omstandigheden innovaties versnellen is van alle eeuwen. Bewustwording alleen is vaak niet voldoende, er is meer druk nodig om zaken in beweging te zetten. De energiecrisis en oorlog leidt ook tot structurele, positieve veranderingen. Niet alleen in nieuwe energievormen maar ook in andere productvormen. Dat ervaart ook MBI De Steenmeesters, Nederlands grootste producent van ongewapende bouwmaterialen voor straat en gevel.