Van plank tot pronkstuk: de rol van Foreco bij het Wolderhuus 

Van plank tot pronkstuk: de rol van Foreco bij het Wolderhuus 

Een esthetisch lijnenspel en gebruik van duurzame materialen. Het Wolderhuus in Zuidwolde is een schoolvoorbeeld van moderne houtarchitectuur. Met innovatieve gevelbekleding en een indrukwekkende houten luifel laat dit multifunctionele gebouw zien wat de mogelijkheden zijn van houten gevelbekleding.

In hartje Zuidwolde, op een steenworp van de grens van Drenthe en Overijssel, staat een eyecatcher van jewelste. Het Wolderhuus springt in het oog door een unieke houten gevelbekleding. Oneerbiedig gezegd: een lange rij ijslolly-stokjes. Eerbiedig gezegd: een esthetisch houten lijnenspel. Vanbinnen is het Wolderhuus wat je noemt een multifunctioneel gebouw. Sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten komen er samen. Zo bevat het Wolderhuus een gymzaal, een turnzaal, een sporthal, het dorpshuis, een bibliotheek, vergaderzalen, horecagelegenheden en zelfs een theater. 

Duurzaam advies vanaf de tekentafel

Afgelopen zomer is het nieuwe Wolderhuus geopend. Vroeger stond het gebouw bekend als HSC Zuidwolde, maar het heeft een flinke make-over gekregen. Het nieuwe gebouw is ontworpen door Walter Kemperman van BCT Architecten en straalt nu duurzaamheid en verbinding uit.

Sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten komen samen in het Wolderhuus.
Sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten komen samen in het Wolderhuus.

Aannemer Hesco Bouw heeft al vroeg in het traject Foreco, leverancier van duurzame houtproducten (zie kader), betrokken. Dat vertelt salesadviseur Jan Willem Beekhuizen. ‘Daardoor konden we niet alleen het materiaal voor de gevelbekleding leveren, maar ook advies verstrekken. Op zijn beurt heeft Hesco Bouw de ontwikkeling en productie van de constructie voor de luifel uitbesteed aan Metadecor. Op die manier zijn we ook verantwoordelijk geraakt voor het hout van de luifel.’ 

Duizenden luifellatten op maat

Wie inzoomt op de opvallende luifel, kan niet anders dan onder de indruk raken. Hij bestaat uit maar liefst 1.400m2 hout (SafeWood FRX Equal Weathering) en 2.703 latten. Dat was nogal precisiewerk, zegt Beekhuizen. ‘Het ging echt om duizenden verschillende luifelmaten. Latje voor latje hebben we het hout op lengte gezaagd, dat was weken werk. De lengtes varieerden van 90 centimeter tot 5 meter, met alle mogelijke afmetingen daartussen. Tot op millimeterniveau, wel te verstaan. En dit alles ook weer in 3 verschillende breedtematen. We hebben iedere gevellat specifiek gelabeld, zodat Metadecor snel aan de slag kon met de prefab luifels.’ 

De luifel telt duizenden latten van verschillende formaat, echt precisiewerk.
De luifel telt duizenden latten van verschillende formaat, echt precisiewerk.

Intensieve samenwerking leidt tot resultaat

Foreco is er trots op dat zijn hout nu aan de gevel van het Wolderhuus hangt. ‘De vele weken werk werpen hun vruchten af.’ Minstens zo trots zijn ze op de intensieve, eendrachtige samenwerking die tot het resultaat heeft geleid. Beekhuizen: ‘En dan doel ik op de samenwerking met Hesco Bouw én die met Metadecor. Om een voorbeeld te geven, in eerste instantie kwam de kleur van de voorvergrijzer van de gevel niet overeen met die van de luifel. Dat hebben we met elkaar aangepast. De houten luifel is nu behandeld met Firestain Equal Weathering als voorvergrijzer. De houten gevel is bekleed met WaxedWood Gold Equal Weathering in een Channelsiding profiel, behandeld met 1 kleurlaag. De gevel sluit nu qua kleur en vergrijzing mooi aan bij de luifel.’ 

Onderhoudsvrij hout

Tot slot nog iets over dat hout. De trend, onder invloed van wet- en regelgeving, is dat brandvertraging steeds belangrijker wordt. ‘Op die ontwikkeling zijn wij goed voorbereid. Zo testen wij onze producten uitvoerig, daarnaast hebben wij op dit gebied veel knowhow in huis.’ Foreco levert dus hout waarop je kunt vertrouwen, in kwaliteit en duurzaamheid. ‘Bovendien is het hout technisch onderhoudsvrij. Het is een wijdverbreid misverstand dat hout onderhoudsintensief materiaal is. Bij ons hout is dat juist niét het geval.’ Om de kennis en kunde van Foreco volledig tot hun recht te laten komen, is het volgens Beekhuizen slim om ze vroeg in het proces te betrekken. ‘Vaak wordt in een laat stadium pas aan de gevelbekleding gedacht. Alsof het zomaar wat hout op een gevel timmeren betreft. Als architecten ons vroegtijdig meenemen in het traject, kunnen we veel beter adviseren. Samen zorgen we dan voor een gevel die esthetisch, duurzaam en praktisch onderhoudsvrij is.’ 

Dit artikel is gesponsord door Foreco.

Beeld INBO

Oostpoort Kavel 1F, Haarlem nadert voltooiing

In Haarlem verrijst binnenkort de eerste woontoren voor sociale huur die uit een hybride houten constructie is gemaakt. In de 33 meter hoge woontoren (werktitel: Oostpoort Kavel 1F) komen 100 woningen in opdracht van woningcorporatie Ymere. Het ontwerp is van INBO.

Hortus Ludi. Beeld Maarten van Apeldoorn

3 inspirerende woningbouwprojecten in hout, door Architectuur Maken,...

In een door beton en baksteen gedomineerd stadsbeeld komt bouwen in hout nog maar schoorvoetend van de grond. Toch is hout het aangewezen bouwmateriaal om op korte termijn de CO2-uitstoot van de bouwsector aanzienlijk te reduceren. Zeker in de woningbouw, waar momenteel alle schijnwerpers op staan. Drie voorbeelden van woningbouw met hout.

Beeld Maarten van Apeldoorn

Breken met woningbouwconventies: Hortus Ludi in Nijmegen door...

Naast een voormalig klooster in Nijmegen ontwierp Architectuur Maken een ensemble van elf rijwoningen. Door de overzichtelijke schaal van het project greep opdrachtgever Dura Vermeer de gelegenheid aan om, bij wijze van een pilotproject, de woningen van casco tot gevels volledig in hout te bouwen. Boven op de vernieuwing op materiaalgebied breekt het project met meer woningbouwconventies, te beginnen bij de tuin waaraan het project zijn naam dankt.

Urban Climate Architects bouwt  massief houten zorggebouw in Nederland

Urban Climate Architects bouwt massief houten zorggebouw in Nederland

Aan de Grote Kreek in Rotterdam werkt Urban Climate Architects aan een zorggebouw dat volledig wordt uitgevoerd in CLT. De opvanglocatie waarin het Leger des Heils de begeleiding verzorgt krijgt 50 zorgunites en dagbesteding. De oplevering wordt halverwege 2023 verwacht.