Terugblik 2024: richting geven aan het gesprek over architectuur

Terugblik 2024: richting geven aan het gesprek over architectuur

'Het is gewoon TE VEEL!' Deze reactie kregen we onlangs van een architect over onze nieuwsbrieven. Bijna dagelijks ontvangen onze abonnees er eentje. Ik vond het ook veel toen ik vier jaar geleden als hoofdredacteur bij de Architect begon.

V.l.n.r. Nathalie de Vries, Francine Houben, David Gianotten, Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman. Rechtsonder Pieter Bedaux. Beeld Mel Boas

Top 5 meest beluisterde podcasts van 2024

Dit jaar zijn we gestart met een nieuwe podcastserie: 'Over Architectuur Gesproken'. We zijn inmiddels 24 afleveringen en meer dan 12.000 downloads verder - en daar zijn we best trots op. We hebben veel uiteenlopende namen in onze studio in Zeist mogen verwelkomen, van Francine Houben en Inez Tan tot Jeroen de Willigen. Maar we zijn ook op pad geweest. Zo werden we door David Gianotten ontvangen in het hoofdkantoor van OMA op de Rotterdamse Weena en namen we de aflevering met Bjarne Mastenbroek op bij SeARCH in het Hamerkwartier in Amsterdam. Zie hieronder de meest geluisterde podcasts van 2024!

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Henk Hartzema: 'Dank God op je blote knieën dat je een gevel mag ontwerpen'

Henk Hartzema is de rechterhand van iedereen. Althans, zo ziet hij zichzelf vanuit zijn rol als supervisor van onder andere het Leiden Bio Science Park en het Havenkwartier in Rijswijk. Een rol die niet zozeer gaat over architectuur, maar over de waarde van een gebouw in zijn omgeving, vertelt hij in de podcast 'Over Architectuur Gesproken'.

Rien Korteknie. Beeld Hanna Veltman

Rien Korteknie: 'De Belgische architectuurcultuur kan leren van de Nederlandse efficiëntie'

Het bureau Korteknie Stuhlmacher ontstond 23 jaar geleden per toeval met een tentoonstelling in Malmö, Zweden. Sindsdien proberen oprichters Mechthild Stuhlmacher en Rien Korteknie 'gebouwen te maken met karakter'. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Korteknie hoe ze dit doen, waar de voorliefde voor particuliere woonopgaven vandaan komt en waarom ze aangezien worden als 'een Belgisch bureau'.

Afaina de Jong. Beeld Hanna Veltman

Afaina de Jong: 'Architecten denken in het universele en komen dan uit bij een man van 1 meter 80'

Al negentien jaar zet Afaina de Jong zich in om mensen en culturele bewegingen te representeren in ruimtelijk ontwerp. Hoe? Door met haar bureau Afarai ondergerepresenteerde mensen en groepen centraal te stellen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt zij over haar passie voor het vakgebied, het runnen van een feministische ontwerppraktijk en algoritmische architectuur.

Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman

Bjarne Mastenbroek over de tendercultuur: 'Je voelt je als architect een wilsonbekwame idioot'

Er moet nodig wat veranderen in de architectuurwereld, meent Bjarne Mastenbroek, architect en oprichter van SeARCH. 'Ik wil architectuur maken waarvan ik ten diepste geloof dat het de beste oplossing is voor de mens, natuur en omgeving.' Met de huidige bouw- en tendercultuur lukt dat niet, vertelt Mastenbroek in de podcast 'Over Architectuur Gesproken' van de Architect.

Beeld links boven naar beneden:  Floor Frings en Tim Vekemans. Rechts boven naar beneden: Lian Blok, Pinar Balat en Evelien Pieters. Beeld Hanna Veltman

Vijf hoopvolle zomergesprekken over architectuur

Verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze planeet en samenleving; hoe doe je dat als architect of stedenbouwkundige? Curator bij IABR Catherine Koekoek en hoofdredacteur Merel Pit gaan op zoek naar antwoorden in de 'Hoopcast', een korte podcastreeks van vijf hoopvolle zomergesprekken over hoe architectuur kan bijdragen aan maatschappelijke verandering.

Evelien Pieters. Beeld Hanna Veltman

Evelien Pieters doorbreekt de norm: 'Met PAF creëren wij een gelijkwaardige en inclusieve architectuursector'

'We zien uit de cijfers dat vooral veel jonge vrouwen uit het vak stappen omdat een perspectief ontbreekt.' In de architectuurgemeenschap heerst veel twijfel bij jonge architecten over hun positie. Evelien Pieters wil hierin verandering brengen met het Platform voor Architectuur & Feminisme (PAF), waarmee ze streeft naar gelijkwaardigheid en diversiteit in de architectuur. In de vijfde en laatste aflevering van de podcastreeks 'Hoopcast' vertelt ze hoe zij vanuit een feministisch denkkader de branche van binnenuit wil veranderen.

Tim Vekemans. Beeld Hanna Veltman

Tim Vekemans pleit voor een ruimtelijk dieet: 'Er is een overschot aan gebouwde ruimte'

Architect Tim Vekemans won ooit een tender voor de uitbreiding van een school door het gebouw níet uit te breiden. Hij startte zijn bureau RE-ST om de bouwbranche radicaal te veranderen door het bestaande beter te benutten. 'Nederland hoeft niet te bouwen om aan de woonbehoefte te voldoen. Er is geen tekort, er is een overschot.'

Pinar Balat. Beeld Hanna Veltman

Pinar Balat plant een bos midden in Rotterdam zonder dat iemand erom vraagt

Architect en stedenbouwkundige Pinar Balat gaat een bos aanleggen in de stenige, naoorlogse wijk Pendrecht in Rotterdam. Wie daarvoor de opdrachtgever is? Zij zelf. Zo wil ze de wijk ecologisch en sociaal veerkrachtiger maken. In de derde aflevering van de podcastreeks 'Hoopcast' van de Architect en IABR vertelt ze over de waarde van eigen opdrachtgever zijn in relatie tot bewonersparticipatie in het ontwerpproces. 'Als je niet voor de belangen van een corporatie, opdrachtgever of gemeente werkt, dan kan je echt voor de mensen werken.'