Woontoren Nimbus huisvest 116 appartementen en enkele bedrijfsruimtes. Volgens Martin-Paul Neys is 'Nimbus een fiere toren. De bewoners hebben een prachtig panorama over de stad. Tegelijk voegt het gebouw echt iets toe aan het silhouet van Nijmegen. We hebben een uitgebreide studie gedaan naar de Nijmeegse skyline om erachter te komen hoe we Nimbus het beste konden vormgeven', legt Martin-Paul Neys uit.
Antwerps model
Neys is uitgegaan van het 'Antwerpse model': een oude binnenstad met de historische kerktoren als absolute blikvanger, met op gepaste afstand hoge nieuwbouw. Hoogte Twee onderzocht op dertig plaatsen in en om de stad hoe het silhouet van de stad uitpakt, en hoe Nimbus hier in zou passen. 'We kwamen tot de slotsom dat de woontoren ver genoeg van de Stevenstoren komt om flink de hoogte in te kunnen. Dat moet ook, anders krijg je in het Stationskwartier teveel gebouwen van ongeveer gelijke hoogte. Dan slibt het beeld dicht, van een afstand gezien is dynamiek veel interessanter'.
Schakeringen
Ook van dichtbij is Nimbus ('stralenkrans') iets bijzonder geworden. De toren is deels uit dieprood metselwerk opgetrokken en heeft aan twee kanten beplating uit aluminium-composiet. Deze panelen kleuren mee met de wolkenluchten. De bakstenen variëren in kleur, en ook het plaatwerk zitten schakeringen, van wit tot donkerblauw. Het hoge gedeelte van de toren is niet kaarsrecht, maar wordt naar boven toe telkens iets slanker.
Groene veranda
De lager gelegen verdiepingen krijgen groene 'veranda's' aan de straatkant, dat zijn combinaties van een galerij met buitenruimte voor de woningen van 3,5 meter diep. Grote plantenbakken zijn ingebouwd. Vanaf de straat zullen de groenblijvende planten en bloemen (in voorjaar en zomer) opvallen. Prettig voor voorbijgangers, maar ook voor de bewoners die dus middenin de stad in het groen wonen. 'De mensen die aan de veranda's wonen, delen deze met hooguit vijf andere bewoners. Er ontstaan dus een soort ministraatjes in de lagere delen van Nimbus.'
Tekst: Hoogte Twee Architecten