Alles over De werkende stad

Het archief en een vergaderruimte in het nieuwe kantoor van Bedaux de Brouwer. Beeld René de Wit

Vier architectenbureaus bouwden hun eigen kantoor. Waar halen ze de moed vandaan?

Terwijl sommige architectenbureaus stoppen door de economische tegenwind, verhuizen andere met vertrouwen in de toekomst naar een nieuw kantoor dat ze bovendien zelf ontwerpen. Hoe kregen ze dat voor elkaar en hoe was het om tegelijk opdrachtgever, ontwerper en gebruiker te zijn? We vroegen het vier recent verhuisde bureaus.

Beeld Loes van Duijvendijk

Zoek niet verder! Het tijdloze werkgebouw bestaat al lang en staat middenin Rotterdam

Boven me hoor ik kinderen rennen en roepen, onder me zie ik busjes en vrachtwagens af- en aanrijden en naast me zie ik een jonge architect werken aan een 3D-model van een woontoren. Hier zijn een kinderdagverblijf, een restaurant, een hotel, ontwerpbureaus, winkels, werkplaatsen, opslag- en expositieruimtes ondergebracht in één gebouw. Dit klinkt als een nieuwe typologie waar steden om staan te springen, als ik onderzoeker Bernardina Borra mag geloven.

Reinier Ubels. Beeld David Meulenbeld

Reinier Ubels: 'Wij zien ons nieuwe kantoor als manifest'

'Ons bureau loopt twintig jaar voor op de huidige regelgeving', stelt Reinier Ubels. Met zijn bureau MIX architectuur betrok hij recent een nieuw, energiezuinig kantoor aan de rand van de Veluwe. Hij vertelt erover in de derde aflevering van de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over de werkende stad. 'Zelfs al wonen collega's op 25 kilometer afstand, ze komen fietsend naar kantoor.'

Thomas Bedaux. Beeld David Meulenbeld

Thomas Bedaux: 'Sommige projecten doen we niet meer, zoals in buitengebieden'

'We hadden een fantastische plek in een villawijk, middenin de bossen', zegt Thomas Bedaux over zijn oude kantoorgebouw. Toch verhuisde zijn bureau uit het pittoreske Goirle naar hartje Tilburg en dat terwijl de branche kampt met economische tegenwind. In de derde aflevering van de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over de werkende stad vertelt Bedaux over zijn keuze voor de verhuizing. 'Van buiten is het een vierkante doos, maar binnenin is het een spannend gebouw.'

Kantoor van Nationale Nederlanden in Den Haag, 1991. Ontworpen door Abe Bonnema. Foto Sybolt Voeten

De kantoortuin is verworden tot een inspiratieloos safaripark

Ariadne Onclin werkt in een kantoortuin. En dat bevalt maar matig, schrijft ze in haar briefwisseling met Michelle Gulickx: het is er druk, lawaaierig en het lijkt mijlenver verwijderd van het ideaalbeeld dat we kennen van film en tv. Michelle Gulickx denkt dat het probleem zit in de kleine schaal waarop de activiteiten worden gemengd. Is het tijd voor een kantoortuin op gebiedsniveau?

Michiel Hofman. Beeld Hanna Veltman

Michiel Hofman: 'Ik ben liever op kantoor dan thuis'

'We wilden een plek maken waar je wil zijn', zegt Michiel Hofman over het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com in hartje Amsterdam. Zijn bureau HofmanDujardin was supervisor voor het interieurontwerp. In de tweede aflevering van de podcastreeks over de 'De werkende stad' vertelt hij over hoe dat was, maar ook over zijn eigen kantoor op een bedrijventerrein in Diemen, waar deze aflevering is opgenomen. 'Een verrassend mooie plek', noemde hoofdredacteur Merel Pit het.

Stephan Petermann. Beeld Hanna Veltman

Stephan Petermann: 'Als het karakter van kantoren verdwijnt, neemt icoonzucht toe'

'Ik vind de uitdrukkingsvorm wat generiek', zegt Stephan Petermann over grootschalige corporate-kantoren zoals Google, Facebook en Booking.com. Volgens de schrijver van het boek 'Back to the Office' moet er meer ruimte zijn voor experimenteren zonder een 'te dikke laag van HR-functionarissen'. In de tweede aflevering van de podcastreeks 'De werkende stad' spreekt hij met hoofdredacteur Merel Pit en journalist Tracy Metz over de toekomst van het kantoor: 'Wees oprecht, heb geen controledrift en gooi je kantoor open.'

Het Bouwmaterialendorp is een onderdeel van de revitalisering van de Kanaalzone. Beeld Filip Dujardin

De beste architecten werken aan de Brusselse Kanaalzone: een boulevard met luxewoningen wordt het niet

De Kanaalzone in Brussel geldt als voorbeeld voor Nederlandse transformaties van industriegebieden. In plaats van de industrie uit het gebied te plaatsen, kiest Brussel ervoor wonen en industriële activiteit naast elkaar te laten bestaan. Hoe zorgt de stad ervoor dat het gebied niet verandert in een boulevard met luxewoningen?

Recent verschenen