Actuele thema's

Goed opdrachtgeverschap

Zonder een goede opdracht is architectuur nergens. Nu de spreadsheet hoogtij viert, is het niet gemakkelijk om tot een kwalitatieve opdracht te komen. Dit vraagt om goed opdrachtgeverschap én goed opdrachtnemerschap, waarin beide partijen zich verantwoordelijk voelen voor een duurzame gebouwde omgeving. Aan de basis hiervan ligt zelfreflectie en een cultuur waarin de opgave en het proces ter discussie kunnen worden gesteld. Wat is nodig voor een stevig fundament waarop architectuur kan ontstaan? In deze editie gaat de Architect op zoek naar antwoorden.

Architectuur als culturele waarde

Architectuur is onmiskenbaar nuttig, maar daar houdt het niet bij op. Want architectuur vormt ook de achtergrond van ons leven. We hebben herinneringen aan een gebouw of een plek die zich door de tijd heen vormt en transformeert. Daardoor wordt er een culturele laag aan de gebouwde omgeving toegevoegd. De culturele waarde van architectuur krijgt in de huidige bouwpraktijk vaak weinig ruimte maar is daarom niet minder belangrijk. De redactie van de Architect gaat in deze editie op zoek naar achtergronden en voorbeelden die de culturele waarde van architectuur onderzoeken.

Hybride duurzaamheid

Architecten kunnen een sleutelpositie innemen in het realiseren van duurzame leefomgevingen. Als voortrekkers stapelen ze per situatie uiteenlopende duurzame maatregelen op elkaar. Voor grote opdrachtgevers vaak op basis van een erkend certificaat, maar ze ontwikkelen ook hun eigen rekentools ter voorbereiding op de CO2-taks of gebruiken hun eigen boerenverstand. In magazine #2 2024 van de Architect gaat de redactie op zoek naar excellente voorbeelden en inspirerende samenwerkingen. En zoekt ze een weg in de wirwar van alle rekenmethodes.

Bouwen met wat er is

In de circulaire economie bestaat geen afval. Materiaalstromen vormen de basis. Voor de architectuur is het goede nieuws dat er materialen en gebouwen in overvloed zijn. Het slechte nieuws is dat het veel tijd kost om ze op een goede manier opnieuw te gebruiken. Hoe blijft een bestaand gebouw van waarde als er een nieuwe functie in komt? En als een gebouw toch wordt gesloopt, wat is er dan voor nodig om de materialen die vrijkomen opnieuw te gebruiken? In de eerste editie van de Architect in 2024 gaan we op zoek naar antwoorden.

Goed wonen

De woningbouwcrisis lossen we niet op met slechts huizen die uit de fabriek komen rollen, hoe duurzaam die soms ook zijn. Want thuis is meer dan een huis. Goed wonen vraagt om toekomstbestendige woonomgevingen die duurzaam en toegankelijk zijn. Antwoorden zijn te vinden in trefzekere details, nieuwe gemeenschappelijke woonvormen en het beter benutten van de bestaande voorraad. Maar we kunnen ook leren van het verleden, zoals de jaren zeventig. Lees het in deze editie van de Architect.