Woonhuis in Utrecht

In de jaren negentig zijn in de Utrechtse Nicolaikerk woningen gecreëerd. De nieuwe bewoners van een van de huizen vroegen Rocha Tombal Architecten een nieuwe verbinding te leggen tussen het voor- en het achterhuis. Door binnenwanden weg te halen en openingen in de patiogevel te verbreden, is licht naar nieuwe zones van de begane grond gebracht, waardoor nieuwe inrichtingsflexibiliteit ontstaat. De voorzieningen zijn om de huidige trappenhuizen heen geconcentreerd.

Het ontwerp van Rocha Tombal Architecten bestaat uit grofweg drie ingrepen. Allereerst zijn de binnenmuren in de woning verwijderd, waarna de openingen in de scheidingsmuren tussen de woonruimtes en de patio zijn vergroot en tegenover elkaar uitgelijnd. Hierdoor is één ruimte ontstaan.

Sculpturaal voorzieningenmeubel

Vervolgens is een wit voorzieningenmeubel toegevoegd, dat zich als een slang door de woning manoeuvreert en de verschillende ruimtes aan elkaar rijgt. In dit sculpturale object zijn zowel trappenhuizen, installaties als sanitair opgenomen.
De organische vorm van het object, met bredere en smallere delen, deelt de woning op een natuurlijke manier in in verschillende ruimtes en functies, zodat binnenwanden overbodig zijn. Lees de volledige projectbespreking van Anne Seghers in de Architect interieur van mei 2012.