Restaurant Stork in Amsterdam

Een oude industriële loods van 1100 m2, op een van de mooiste plekjes aan de Amsterdamse IJoevers, is mede door CUBE en SOLUZ architecten getransformeerd tot een prachtig café en het grootste visrestaurant van Europa.

Restaurant Stork is een van de pioniers in het project De Overkant. Dit project omvat de herontwikkeling van de voormalige Storkfabriek in Amsterdam-Noord. Hierin wordt gestreefd naar de realisatie van een kwalitatief hoogwaardige locatie met een hoog industrieel karakter, waarin verschillende creatieve gebruikers, evenementen, cultuur en horeca, de komende vijftien jaar hun plek kunnen vinden.

Herbestemming

CUBE architecten en SOLUZ architecten zijn in opdracht van Eigen Haard verantwoordelijk voor de herbestemming van deze bedrijfsruimte van 30.000 m2 voor de komende vijftien jaar. Daarnaast maakten zij ook het definitief ontwerp voor het restaurant. Het interieurontwerp en de realisatie hiervan is gedaan door Interior Shock.

Licht en openingen

Om de oude fabriekshal geschikt te maken voor zijn nieuwe functie zijn grote openingen in de gevel gemaakt met volledig te openen vouwpuien. Daarnaast zijn de oorspronkelijke hoge fabrieksramen naar beneden toe verlengd. Door deze ingrepen is voldoende licht in de ruimte gebracht, is er een indrukwekkend uitzicht op het IJ gecreëerd en is er zomers een directe toegang tot het terras aan het water.

Kijkje in de keuken

Alle voorzieningen zijn achter een lange doorgaande wand geplaatst. De wand is zowel in de lengte als in de hoogte losgehouden van de bestaande constructie. De grote open industriële ruimte wordt hiermee in tact gelaten, maar de simpele ingreep is als nieuwe autonome toevoeging sterk aanwezig. Verschillende openingen in de wand bieden een kijkje in de open keuken.

Hergebruikte materialen

Voor de inrichting en styling is door Interior Shock veelal gekozen voor hergebruikte elementen, zoals kabelrollen, betonnen rioolbuizen en pallets. Dit past binnen het concept om zo min mogelijk nieuwe materialen en toevoegingen te gebruiken.
De enorme bar staat centraal in de ruimte op de grens tussen het café en het visrestaurant. Van hieruit is enerzijds overzicht en is een centrale organisatie mogelijk en anderzijds biedt het mogelijkheden om verschillende sferen aan weerszijde van de bar te creëren.