Woningbouw in Hamburg

Als onderdeel van een grootschalige bouwmanifestatie "Internationale Bauausstellung Hamburg" is door Onix i.s.m. Kunst + Herbert een woongebouw ontworpen. Dit is de eerste van een reeks om het eiland Wilhelmsburg op de kaart te zetten en om het woningbestand binnen Hamburg en de kwaliteit van deze woongebieden te vergroten.

Het woongebouw, ontworpen door Onix samen met Kunst + Herbert zet niet alleen Wilhelmsburg op de kaart, het is tevens een passive house plus. Dit betekent dat het gebouw door allerlei technische toepassingen meer energie oplevert dan het gebruikt.

In het ontwerpproces hebben alle betrokkenen nauw samengewerkt en zijn de toekomstige bewoners al vroeg bij het ontwerp betrokken, daardoor konden verschillende wensen in het ontwerp worden geïntegreerd.

Offensief ontwerp

Onix interpreteerde de opgave zo door een offensief ontwerp van zowel het gebouw als het omliggende terrein te maken. Een ontwerp wat van 'achtergebieden' hoogwaardige verblijfsruimten maakt en een positieve impact wil hebben op de omliggende wijk.

Uitgangspunt stedebouw

Twee opdrachtgevers onder één dak met ieder een eigen herkenbaarheid en een gelijkwaardig deel van de kavel laat de integratie zien die Onix zowel op gebouwniveau als ook op stedenbouwkundig niveau nastreeft.

Het totaal volume sluit aan op de aangrenzende bebouwing en opent zich naar buiten. Het geheel krijgt hierdoor een informeel karakter en de openbare en collectieve ruimte kan nieuwe kansen bieden op het niveau van de buurt en de wijk, maar geeft de bewoners tegelijkertijd een eigen plek waar ruimte is om met elkaar te leven.

Fotograaf Bernadette Grimmenstein

Uitgangspunt architectuur

Het uitgangspunt voor het architectonisch object is een rechte balk met een eenvoudige doorsnede die gunstig werkt op de energiehuishouding van het geheel en een voordelige plattegrond oplevert.

Het totaalvolume is op een zo optimaal en compact mogelijke manier op de situatie gebogen om het ‘landschap’ een zo groot mogelijke maat te geven en te differentiëren, twee identiteiten te creëren, de oriëntatie en om de bezonning van de woningen te vergroten. Tegelijkertijd voegt dit compacte en gelede programma zich naadloos aan op de gestelde restricties van de locatie.

Townhouses

In het gebouwdeel van de opdrachtgever STEG zijn grote “townhouses” ontworpen die zelf afgebouwd kunnen worden en waarvan delen verhuurd kunnen worden. De woningbouwvereniging Schanze heeft al een groep bewoners gevonden die samen in hun deel willen gaan wonen. Hierbij is ook een collectief deel voor formele en informele ontmoetingen een belangrijk onderdeel.

Grondgebonden woningen

Een deel van de verschillende woningen is letterlijk grondgebonden. Maar door middel van het creëren van een tweede woonstraat op de tweede verdieping zijn eigenlijk alle woningen grondgebonden. Het collectieve gebied bestaande uit een gezamenlijk voorplein, een buitentheater en de woonstraat waar een aantal collectieve ruimtes aan zijn gerangschikt bied ruim kans tot ontmoeting en verblijf.

Zo is er door Onix op elk schaalniveau gestreefd naar integratie van oud en nieuw, van jong en oud, van Schanze en STEG van binnen en buiten en van groen en stedelijk.