Het bestaande gebouw in Utrecht heeft een T-vormige plattegrond. Op de kruising van de drie armen ligt een ontmoetingsplein. Deze is op alle vier etages terug te vinden. Met transparante gordijnen is het een ‘bubble’ geworden, die uitnodigt voor informele vergaderingen, een brainstormsessie of lunch.
Het Nieuwe Werken
De Dienst Landelijk Gebied schakelt over op het Nieuwe Werken, dat aanpassingen met zich meebrengt, zowel op het gebied van organisatie, als op het gebied van medewerkers. Om deze veranderingen vlot door te voeren heeft Marlies Rohmer een aansluitend kantoorlandschap toegepast, het ‘werkLANDSCHAP’.
Dit patchworkmodel staat voor het gedeeltelijk behoud van materialen en infrastructuur. De gangen en stukken van de gevels zijn verdwenen om de werkvloer te openen. Het werkLANDSCHAP is een warm en levendig concept dat het koele uiterlijk van het Nieuwe Werken opfleurt, door afwisseling van open en besloten ruimtes is er een doorkijk van gevel tot gevel.
Privacy
Ondanks het open kantoorlandschap is het steeds mogelijk om privacy te creëren. Zo zijn er verschuifbare wanden die eveneens magnetisch zijn en dus als ophangborden kunnen functioneren. Ook de beplanting speelt een belangrijke rol: de in de wand geïntegreerde plantenbakken geven het gebouw een groen imago en dragen ook bij aan de privacy. De Antisone panelen waaruit de plantenbakken vervaardigd zijn hebben een hoge akoestische waarde.
Identiteit
Door het gebouw heen wordt de identiteit van het kantoor duidelijk gemaakt door panelen die vormgegeven zijn door kunstenaar Yvonne Kroes. De felgekleurde panelen die onderwerpen van het DLG behandelen, visualiseren onderwerpen als kaarten, verkeersknooppunten en polder- en rivierlandschappen.