De tandartsen Jan Maarten van den Boom en Peter Kouijzer werken samen sinds 1992 in een verbouwde woning uit de jaren tachtig. Het gezochte nieuwe onderkomen voor TandPunt moest meer ruimte bieden voor groei naar een groter team, meerdere behandelstoelen per tandarts en een open organisatie. Eén element uit de oude praktijk moest terugkeren in de nieuwe huisvesting: een behandelkamer met zicht op een tuin. Het contact met buiten en het daglicht wilden de gebruikers niet missen.
Scheiding van routes
Op een centraal gelegen bouwkavel aan de rand van het centrum vroegen ze HP architecten een nieuwe praktijk te ontwerpen. Het bouwvolume diende een schuine kap te krijgen en mocht niet te hoog zijn. De zes behandelkamers dienden in verband met toegankelijkheid op de begane grond te worden gehuisvest. Personeelsfuncties als kantine, keuken, kantoor en kleedruimtes zijn op de verdieping geplaatst.
De scheiding van de routes voor de patiënten en voor de tandartsen biedt concentratie tijdens het werken en creëert rust en privacy voor beide groepen. De twee routes komen centraal in het gebouw samen. Het centrum van het behandelgedeelte wordt gevormd door de sterilisatie- en röntgenruimte, die direct zijn gekoppeld met de balie. Deze vormt de schakel tussen de werkruimtes en de wachtzone.
Daglicht en duurzaamheid
De behandelkamers krijgen daglicht van twee zijden: via een groot raam, dat uitzicht biedt op de tuin, en van boven via een hoge lichthapper. Ook het karakter van de wachtruimte en balie wordt grotendeels bepaald door twee vides met hooggeplaatste ramen.
Het gebouw is energiezuinig en duurzaam. De hiervoor benodigde techniek is integraal meeontworpen en grotendeels onzichtbaar gebleven. De lucht wordt afgezogen bovenin de lichthappers, de plek waar de warme lucht zich van nature al verzameld. De luchtstroom bovenlangs de behandelstoel garandeert frisse lucht op de werkplek en voorkomt ‘tandartsgeuren’in het wachtgedeelte.
Consistent kleur- en materiaalgebruik
Het gebouw heeft gevels van lichtgrijs gekeimde baksteen, aluminium kozijnen en een zinken dak. Gad gestuukte wanden, houten plafonds in de publieksruimtes, een donkere vloerbedekking en houten accenten in het meubilair kenmerken het interieur. Door het consistente kleur- en materiaalgebruik vormt het interieur een geheel.