Het filmpje is gemaakt door Fotograaf Rene de Wit
In het jaar 2000 herstelt Breda een historische fout door een besluit te nemen over de heropening van de gedempte haven en het herstel van de rivier de Mark langs de westflank van de binnenstad. Het project krijgt de naam ‘De Nieuwe Mark'.
Ontwerp voor een rioolgemaal
Binnen deze herontwikkeling ontvangt havermans : hielkema architecten de opdracht voor het ontwerpen van drie bruggen en de ontwerpopgave voor de renovatie en nieuwbouw van het bestaande rioolgemaal. Niet alleen is het gemaal verouderd en verpauperd, maar door zijn forse omvang en gesloten karakter heeft het ook een negatieve invloed op zijn omgeving.
Revisie onderbouw en nieuw ontwerp bovenbouw
Het project omvat de revisie van de onderbouw en een nieuw ontwerp voor de te slopen bovenbouw. Naast grondige renovatie van technische onderdelen, wordt met de nieuwe bovenbouw ook een sterke kwaliteitsimpuls van het exterieur beoogd.
Een belangrijke ambitie in de opgave betreft het doorbreken van de anonimiteit van het gemaal. Door een strategische positionering van gevelopeningen in de vijzel- en motorenruimte krijgt het bouwwerk het karakter van een ‘kijkdoos’. De techniek van het vijzelgemaal wordt zichtbaar gemaakt.
Zichtbaarheid van de verloop van het rioolwater
Middels het plaatsen van spiegels op de achterwand van de vijzelruimte krijgt de toeschouwer een beter beeld van het verloop van het rioolwater. Om de thematiek van het water te versterken stroomt er een permanente waterfilm over de prefab betonnen gevelelementen. Deze waterfilm wordt vanuit een rondom gelegen lijngoot aangelicht.
Fotograaf Rene de Wit
Samenstelling beton
De samenstelling van het beton is gekozen op basis van kleurschakering in relatie tot het effect op de waterfilm. De kleur en de kristallijnen structuur van het natuursteen granulaat (‘Green Labrador’) zorgen voor reflectie en weerspiegeling op de geveloppervlak.
Doordat de goot verdiept ligt, lopen de waterfilm en de gevels van het gemaalgebouw deels onder het niveau van het maaiveld door. Dit levert een visuele versterking op van het gegeven dat het gemaal voor een groot deel ondergronds functioneert.
Blikvanger in de openbare ruimte
Het nieuwe gemaal speelt zo een bijzondere rol in de openbare ruimte. Niet langer wordt de werking van het rioolsysteem met enige schaamte verhuld, maar toont het zich op elegante en iets wat mysterieuze wijze. De passant wordt een blik geboden in de ondergrondse infrastructuur van de stad.
Niet alleen wordt een onbekende wereld in het publieke domein ontsloten, maar draagt het bouwwerk eveneens bij aan bewustwording van het milieu en de inspanningen die benodigd zijn voor de verwerking van het afval van de stad.