Villa Flora in Venlo

De hoofdvorm van de Villa Flora op het Floriadeterrein in Venlo is gebaseerd op Jón Kristinssons ontwerp voor het zelfvoorzienend stadskantoor voor Lelystad uit 1976-'77 met parabolische zonnecollectoren, seizoenswarmteopslag in de natte klei en een hybride klimaatinstallatie.

Nieuw is de duurzame C2C betonconstructie, met een onder- en een bovenvloer die zijn verbonden door een rondstaven ruimtevakwerkwapening.

De maatvoering van deze constructie is tot op de millimeter nauwkeurig en er is geen afwerkvloer nodig. Betonkernactivering en koeling in de boven- en onderschil en (elektra)leidingen worden in de fabriek aangebracht en afgeperst: het is een volledig demontabel Holcon betonbouwsysteem.

Fiwihex

De achttien Alpha 96 warmtewisselaars van het zeer-lage-temperatuursysteem Fiwihex zitten in de nok, boven de lichtwering, voor het koelen van de kas in de zomer. De warmte wordt opgeslagen in de halfjaarlijkse warmteopslag in de aquifer.

Vergister met algenwand

Een verkleinde anaerobe vergister verbruikt al het organische afval, waaronder dat van de vacuümriolering. De hoeveelheid organisch afval is voorlopig te gering om lonend biogas te maken voor elektriciteitsopwekking. Het hete tapwater komt echter wel uit deze bron. Het laatste effluent uit de vergister wordt tot volledig schoon water verwerkt door een 6.000 liter algenwand, opgehangen aan de pv-luifel met lichtreflectie van de vijver.

Donorgebouw

De grondwaterverplaatsing per half jaar bedraagt nabij de Maas 50 à 75 m1. Dit maakt het oogsten van warmte en koude lastig. Lage temperatuur warmte- en koudeopslag in de grond is gekomen door middel van twee separate aquifersystemen en Villa Flora is het energetische donorgebouw voor de nabij gelegen Innovatoren.

Energie uit liften

De drie nieuwe A-label liften leveren in gebruik stroom en hebben een kort stilstandverlies.