Overtoomsehof, Amsterdam

De Overtoomsehof, een typische flat van begin jaren zeventig in Amsterdam-West, droeg tot voor kort nog alle kenmerken van de bouwstijl uit die periode. Nu niet meer. De galerijen zijn voorzien van een unieke vliesgevel met glazen lamellen die het aanzien van het gebouw ophaalt en tegelijk het vraagstuk van brandcompartimentering oploste.

De galerijen in de Overtoomsehof waren in het verleden al eens dichtgemaakt met een deels houten en deels kunststof constructie om weer en wind buiten te houden. De kozijnen en houten panelen in de borstwering waren in de loop van de jaren ernstig verrot en de beglazing voldeed niet meer aan de geldende bouwregelgeving. Kortom, er moest iets gebeuren.

Beheerder Etro Vastgoed schakelde Hooyschuur architecten in voor het ontwerp van de noodzakelijke nieuwe gevel. In nauw overleg met Metaglas ontstond de oplossing. Strak, transparant en zoverre opvallend dat je goed ziet wat er gedaan is. Dankzij de lamellen, die onder een hoek van 45 graden naar buiten zijn gekanteld, blijft de galerij open genoeg om geen brandcompartimentering te zijn en dicht genoeg om de bewoners droog te houden.

De nieuwe gevel van de Overtoomsehof bestaat uit donkergrijze verticale aluminium stijlen met daartussen een volledig glazen borstwering. Voor de glazen lamellen boven de borstwering is een unieke bevestigingsmethode ontwikkeld. De verbinding is gelijmd; er kwam geen schroef aan te pas.