Interieur KAAP SKIL in Oudeschild

De roemruchte VOC-geschiedenis van Texel is niet bij iedereen bekend. Dit verhaal wordt nu op bijzondere wijze verteld in het nieuwe entreegebouw van 'KAAP SKIL - museum van jutters & zeelui'. De twee nieuwe tentoonstellingen, een museumcafé en een museumwinkel hierin zijn ontworpen door Kossmann.dejong. Het bureau gebruikte voor het interieur dezelfde materialen als Mecanoo voor het gebouw.

In de nieuwe tentoonstellingen wordt het publiek door Kossmann.dejong meegenomen naar het Oudeschild van de Gouden Eeuw. Pronkstuk van het museum is een 18x4 meter grote maquette van de 'Reede van Texel'. Deze maquette laat tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel zien.

Bezoekers kunnen met speciale kijkers zelf inzoomen op deze taferelen, waarbij ze spannende animaties te zien krijgen. Op de 20 meter lange wand achter de maquette worden geanimeerde taferelen uit schilderen uit de 17e eeuw getoond, die een kijkje geven in het dag- en nachtritme van het leven op zee.

Tot leven wekken

Daarnaast wordt de geschiedenis aan de hand van een aantal hoofdpersonen uit de 17e eeuw tot leven gewekt door verhalen en collectiestukken. Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht waar bezoekers verloren gegane schatten kunnen bewonderen afkomstig van scheepswrakken voor de kust van Texel.

Wonderkamers en vitrines

Negen wonderkamers tonen aan de hand van een personage uit de 17e eeuw de geschiedenis door een ruimtelijke installatie of een collectiestuk. Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht. Glazen vitrines, ingericht op archeologisch thema, tonen objecten uit de 17e en 18e eeuw. Clusters van vitrines vormen eilanden met een thema. Zo is er het eiland ‘handelswaar’, of het eiland ‘geschut’ waar een groot kanon de kern van het cluster vormt. Een groot deel van de vitrines staan op wielen, daarmee wordt het mogelijk de vaste collectie te herstructureren.

Museumwinkel

De museumwinkel is ingericht als moderne visafslag. Karakteristieke witte en blauwe viskisten zijn in de balie en in de museumwinkel verwerkt. Het maritieme gevoel komt ook terug in de inrichting van het café, waar de stoelen zijn bekleed met gebruikte zeildoeken en reddingsboeien met bewegwijzering. Een grote kaart, gemaakt van Texelse wol, hangt aan het plafond. Erna van Sambeek maakte deze samen met verschillende vrouwen van Texel.