Restaurant Aan Zee in Oostvoorne

Aan de Strandweg in Oostvoorne, in het natura 2000 gebied "Voornes duin" bevindt zich sinds kort het restaurant Aan Zee. Het kijkt uit op het Zuid-Hollandse landschap 'De slikken van Voorne' en de maasvlakte. Emma Architecten tekenden voor het ontwerp.

Het restaurant is duurzaam op verschillende gebieden: in de inpassing in het landschap, in de bouwkundige en installatietechnische opbouw en in het eten en de bereidingswijze.

Ontwerp

Het ontwerp van Emma Architecten is sterk geïnspireerd op de omgeving; de glooiende duinen, de kleuren van duindoorn door de seizoenen, een vlucht bijzondere vogels, een dappere kitesurfer die rond geslingerd wordt door een zilte, straffe wind, een horizon van lichtjes van de maasvlakte bij zonsondergang.

Houten wand

Een houten wand verrijst uit de duinen en zwiept omhoog rond een schoorsteen tot een uitkijktoren. Dit creëert het dichte, beschutte gedeelte in het restaurant rondom een open haard. Het verduurzaamde hout is gelaagd en in kleine delen aangebracht op de gevel.

Rondingen en verdraaiingen

De rondingen van de gevel en de verdraaiing van de richting van potdekselen geeft de gevel een reliëf waar het licht een subtiel spel van schaduw en strijklicht op speelt. Het onbehandelde hout staat bloot aan de elementen en zal mooi verweren om op te gaan in de omgeving.

Fotograaf Tobias Reymond 

Open gevel en container gevel

Tegenover de houten gevel is een open gevel ontworpen die onder een hellende luifel naar buiten drukt. De open gevel is transparant, hoge glazen ruiten openen de ruimte naar het uitzicht en de terrassen toe. De derde gevel is verholen in het duin en wordt gevormd door een reeks ingegraven zeecontainers. Hierin zijn de technische en logistieke ruimtes ondergebracht.

Interieur

De interieurs zijn op maat gemaakt en zijn integraal onderdeel van het gebouw. De lange houten wand is binnen een doorgaande houten bank. De vaste lesbank staat binnen en buiten en lijkt net als de bar als een monoliet uit de zandkleurige vloer te verrijzen.

Achter de bar s de keuken in het zicht tegen een achterwand van kleurrijke containerfronten. Hier werken de koks aan open vuren met regionale en seizoensgebonden producten.