Het bestaande hostel, van oorsprong een school met schoolmeesterswoning, was sterk verouderd. Allerlei bijgebouwen uit verschillende periodes resulteerden in een onsamenhangende verzameling gebouwen. Het Rotterdamse bureau Personal Architecture, ook verantwoordelijk voor het hostel in de kubuswoningen in Rotterdam, pakte het gebouw aan.
Kloppend hart
De eerste ingrepen waren het verplaatsen van de gemeenschappelijke functies zoals receptie, lobby en café naar de oude school en hier de hoofdentree maken. De bezoekers komen nu binnen in het kloppend hart van het Stayokay-hostel.
Verschillende kleine terrassen zijn samengevoegd tot een groot terras, dat de bezoekers uitnodigt naar buiten te gaan. Fotograaf René de Wit
De leegstaande schoolmeesterswoning is door de architecten bij de overige bebouwing getrokken door er een ‘vergadervilla’ van te maken, waardoor het een onderdeel vormt van het hostel. Ook is een nieuw restaurant ontworpen en zijn daarmee bestaande en nieuwe gebouwen gekoppeld tot een carré, met in het midden een patio.
Materialisatie
Alle bouwdelen die het carré vormen zijn op eenzelfde manier gematerialiseerd. In de nieuwbouw zijn grote glaspuien en brede ramen gemaakt om het daglicht toe te laten. Deze grote uitsparingen zorgen, in combinatie met de patio, dat nu overal in het hostel het licht naar binnen stroomt.
De grote uitsparingen laten niet alleen optimaal licht toe, maar zorgen ook dat overal zicht naar buiten is. De kozijnen in het slaapgebouw hebben een diepe negge. Vanuit alle ruimtes van het hostel is nu het rondom liggende bos zichtbaar.
Groen interieur
Stayokay Soest is het eerste hostel in een groene omgeving met het nieuwe interieurconcept van ontwerper Edward van Vliet. Het hostel heeft een strak en modern interieur, met een gastvrije uitstraling. De groene kleur- en materiaalaccenten zijn afgestemd op de bosrijke locatie. Het restaurant is voorzien van een mozaïeken tegelvloer. In de sfeervolle kamers zijn warme natuurtinten gebruikt.