Kantoor en multifunctioneel centrum in Den Haag door Bos en Alkemade Architecten

Veel van het Nederlandse katholieke erfgoed wordt in hoog tempo afgebroken of onherkenbaar verbouwd. Het klooster van de zusters van de Heilige Familie in Den Haag leek hetzelfde lot beschoren. Bos en Alkemade Architecten uit IJsselstein wist het pand uit 1923 echter te verbouwen tot een multifunctioneel centrum en kantoor. Door karakteristieke elementen te behouden, daglicht toe te laten en ruimtes te ordenen, is het klooster geschikt gemaakt voor haar nieuwe functie en heeft het daarmee haar betekenis teruggekregen.

Waar vroeger nonnen door de gangen schuifelden en een eerbiedwaardige stilte heerste, oefenen jongeren nu hun zelfgeschreven raps en leggen ouderen een kaartje. In het multifunctionele wijkcentrum aan de Tweede Braamstraat in Den Haag woonden sinds 1923 de zusters Dominicanessen van Neerbosch, die les gaven op de aanpalende kleuter- en lagere school. De zusters verlieten het klooster al midden jaren zeventig, maar het interieur bleef bijna geheel intact.

In de 31 slaapcellen op de eerste verdieping werden een tijdlang minderjarige asielzoekers opgevangen, tot de gemeente Den Haag in 2004 besloot het pand een nieuwe bestemming te geven. Maatschappelijk werk wenste immers een groter kantoor en ook de wijkvereniging Bomen- en Heesterbuurt had onderdak nodig. En om de problematiek van rondhangende jongeren het hoofd te bieden, zocht welzijnsorganisatie Vóór een plek waar ze activiteiten voor de jeugd kon organiseren. De gemeente Den Haag vroeg architectenbureau Bos en Alkemade uit IJsselstein een interieurontwerp te maken voor het oude klooster, waarin al deze organisaties zich thuis zouden voelen.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 9, 2006, p92-93.