Bruder-Klaus-kapel in Wachendorf door Peter Zumthor

In het glooiende Eifellandschap ontwierp de Zwitserse architect Peter Zumthor een kapel ter ere van de vijftiende-eeuwse heilige Bruder Klaus. Ondanks zijn ongewone architectuur sluit de kapel aan bij zijn omgeving. De ervaring van de geëxtrudeerde vijfhoekige plattegrond wordt voorbij de driehoekige entree volledig omgekeerd. Harde hoeken maken plaats voor een vloeiende ruimte waar licht en geluid worden geabsorbeerd door de textuur van de wanden en de bezoeker zichzelf kan horen denken en bidden.

De opdrachtgever van de Bruder-Klaus-kapel in Wachendorf, gelegen bij Mechernich, had geen idee wie Peter Zumthor was. Boer Hermann-Josef Scheidtweiler was de naam tegengekomen in een lokale krant als de architect van het Aarts-bisschoppelijk Diözesanmuseum in Keulen en had hem een brief gestuurd met de vraag of hij een plan wilde tekenen voor een kapel ter ere van zijn beschermheilige. Een uitzonderlijk verzoek aan een sterarchitect die doorgaans hoogwaardige architectuur ontwerpt tegen aanzienlijke honoraria. Het feit dat Bruder Klaus een landgenoot en de lievelingsheilige van zijn moeder was, deed Zumthor uiteindelijk besluiten om de opdracht toch aan te nemen.

Door te kiezen voor een lowtech maar arbeidsintensieve constructiemethode wist Zumthor de kosten te drukken en tegelijkertijd het ontwerp een plek te geven in de gemeenschap en de omgeving. Het rooien van de dunne boomstammen die de bekisting vormen voor het interieur, het storten van het beton en het verassen van de stammen in een drie weken durend vuur, werden allemaal ondernomen door familie en vrienden van de boer.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 12, 2007, p56-57.