Restaurant Puck / Pip in Den Haag door Zeinstra van Gelderen Architecten en Mark Pimlott

In de binnenstad van Den Haag is recentelijk een restaurant geopend dat door zijn grote ramen een sterke aanwezigheid in de stad heeft. Wat van buiten een flinke ruimte lijkt, is van binnen subtiel onderverdeeld in verschillende podia. Een forse kolom, die in de verte doet denken aan Mies van der Rohe's ontwerp voor de Friedrichstrasse in Berlijn uit 1919, speelt hierin een belangrijke rol. Grootste verrassing van het interieur is de dubbelhoge 'Wunderkammer' die beide restaurants met elkaar verbindt.

De laatste economische opleving in Nederland van 2001 vond zijn neerslag in de oprichting van restaurants die zich niet alleen door de kwaliteit van het eten onderscheiden, maar ook door een totaalervaring. Deze moet zowel herkenbaar als uniek zijn, wil een dergelijk restaurant zich een plaats verwerven in de lifestyle tijdschriften. Veelal volgen de nieuwe restaurants daarbij formules die elders met succes zijn beproefd. Het nieuwe etablissement Puck / Pip in de Haagse binnenstad heeft aspecten van een conceptrestaurant. Ook hier wordt een specifieke keuken aangeboden, die nu eens als puur, dan weer als authentiek wordt aangeduid. De eclectische mix van smaaksensaties wordt als een menu of in de vorm van kleine gerechten aangeboden. In dit concept staan de verse ingrediënten en de directe betrokkenheid van de gasten bij de bereiding centraal.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 07/08, 2007, p86-89.