Renovatie Caballero Fabriek in Den Haag door GROUP A

De gemeente Den Haag wil de creatieve en innovatieve bedrijvigheid stimuleren door kleine ondernemers op dit gebied bij elkaar in een gebouw te zetten. Bestaande fabrieksgebouwen vormen een perfecte setting. Om de gewenste kruisbestuiving tussen de bedrijven te faciliteren, heeft GROUP A in de voormalige Caballero Fabriek te Den Haag de openbare faciliteiten prikkelend vormgegeven en vormt een brede gang de ruggegraat van het ontwerp. Hier kunnen onderlinge contacten ontstaan die tot samenwerking leiden. Of dat ook gebeurt, ligt aan de huurders.

Meer omzet voor iedereen 

In Nederland schieten de bedrijfsverzamelgebouwen als paddestoelen uit de grond. Doordat de ondernemers van elkaars kennis en netwerk profiteren en faciliteiten delen, zou als vanzelf een soort creatief milieu ontstaan, dat leidt tot meer werk en meer omzet voor iedereen. Verder is dit voor de meeste gemeenten een uitstekende manier om vrijkomende industriële gebouwen een nieuwe functie te geven. Succesvolle voorbeelden zijn het Hooghiemstracomplex in Utrecht, de NDSM-werf in Amsterdam en de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Europese subsidie

Ook de gemeente Den Haag wil creatieve beroepsgroepen aantrekken en ook zij beschikt op het Binckhorstterrein over een aantal leegstaande fabrieken. Met behulp van een Europese subsidie kon een voormalige sigarettenfabriek worden heringericht tot een bedrijfsverzamelgebouw voor kleine ondernemers op het gebied van ICT, media en cultuur.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 10, 2009, p54-56.