Restaurant en kookstudio Zijlstroom in Leiderdorp door Kingma Roorda architecten en Marian de Bock

In Zijlstroom willen de eigenaars het contact herstellen tussen mensen en hun dagelijks voedsel. Om het slow food-concept vorm te geven, liet Kingma Roorda architecten zich inspireren door de uitstraling van de bestaande meelfabriek. Het resultaat oogt agrarisch en industrieel tegelijkertijd en weerspiegelt zowel een grootstedelijke cultuur als de plek in het Groene Hart. De architecten slaan een brug tussen stad en platteland, zowel culinair als architectonisch.

Veehouder ‘Jaccie’ de Graaf bouwde de meelfabriek Zijlstroom in 1916, naar een ontwerp van de Oegstgeestse architect A.T. Kraan, zodat hij zelf zijn eigen veevoer kon produceren. De later bijgebouwde stallen en het woonhuis verdwenen in de loop der jaren, evenals de karakteristieke schoorsteenpijpen op het dak. Drie horeca-ondernemers uit Leiderdorp zagen de charme van het late Art Nouveau-gebouw in en wilden het een nieuwe bestemming geven.

Vanwege de landelijke ligging in de allerlaatste woonwijk aan de rand van het Groene Hart, serveert het restaurant voornamelijk regionale producten. ‘Eten is weten’ is het motto van Zijlstroom. Het restaurant wil de bezoekers laten zien en begrijpen hoe de ingrediënten en de smaak van voeding tot stand komen, en het wil haar gasten in contact brengen met het dagelijks eten en drinken. Op het terrein zijn een hoogstamboomgaard, een moestuin en een kas aangelegd. Hierin worden fruit, kruiden en Oudhollandse groenten verbouwd, die worden gebruikt in de keuken en in de kookstudio. Het exterieur- en interieurontwerp diende dit zogenaamde ‘slow food’-concept1 te ondersteunen.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 11, 2007, p104-107.