Buurtfabriek Ruimzicht in Amsterdam door Marlies Rohmer

In de negentiende-eeuwse Bellamybuurt in Amsterdam Oud-West is een witte woon- en werkfabriek opgeleverd. Het ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer is in nauwe samenspraak met de omwonenden tot stand gekomen. Het op een fabriek lijkende gebouw huist 27 woningen, bedrijfsruimte, ateliers, een grand-café, een WIBO-ontmoetingsruimte en een parkeergarage.

Versterking van de sociale structuur

De omgeving van de Buurtfabriek Ruimzicht heeft een dorps karakter en wordt gekenmerkt door kleinschalige bebouwing. De bouw van de fabriek zorgt voor een versterking van de sociale structuur door functiemenging, verbetering van de levendigheid, sociale veiligheid en een gedifferentieerd woonprogramma. Zo zijn er elf sociale huurwoningen, tien overige huurwoningen en zes koopwoningen gerealiseerd. 

Open plint

Marlies Rohmer heeft de plint van het gebouw een open karakter gegeven, met op de begane grond en de eerste verdieping kleinschalige bedrijfs- en atelierruimten, een jongerenruimte en een grand-café met uitzicht op het water.

Verschillende woningtypes

De verdiepingen herbergen een diversiteit aan woningtypen: twee- en driekamerappartementen, WIBO-woningen (Wonen In Beschermde Omgeving) met een ontmoetingsruimte en een penthouse met dakterras. Elke woning heeft grote vouwramen die geheel kunnen worden geopend. Zo is de buitenruimte onderdeel van de woning.

Kenmerken  van een fabriek

De witte betonplanken, de grote dakkappen en de stalen vluchttrap geven het gebouw een fabrieksmatige uitstraling. Door alle onderdelen van het gebouw in één kleur uit te voeren, wordt het een rustig, stevig geheel. Door deze uitstraling voegt het gebouw zich in de buurt en refereert het aan het industriële verleden.