Toen het tijd werd hun woning te laten renoveren, besloot het echtpaar van middelbare leeftijd een nieuwe levensrichting in te slaan. Beiden raakten door de jaren heen geboeid door beeldende kunst en de mogelijkheden van de interactie tussen kunst en economie.
Creatieve interactie
Daarom willen ze hun huis, een vrij royale variant van de Vlaamse 'fermette' in een ongerepte plattelandsomgeving, ombouwen tot een open ontmoetingsplek die creatieve interactie stimuleert. Met haar afgebakende functies en rustieke afwerking, kleine ramen en gesloten kamers blijkt het gebouw echter haaks op de nieuwe woonwens te staan. Verhuizen is geen optie, de bewoners zijn verknocht aan de plek. Daarom vragen ze het Brusselse architectenbureau 51N4E de woning drastisch te verbouwen.
Oud en nieuw
Bepaalde ruimtes van de oorspronkelijke woning zijn vrijwel onherkenbaar, andere kregen een grondige facelift, weer andere zijn met rust gelaten. Al doende herijken de ontwerpers een aantal tegenpolen in een vloeiende en/en-situatie: oud en nieuw, maar ook binnen en buiten, tastbaar en ijl, publiek en privaat.
Kunst centraal
In het nieuwe gebouw krijgt kunst een centrale plaats. Toch is dit geen galerie – hier wordt op de eerste plaats gewoond. Anderzijds voelen de bewoners zich in hun huis even vaak gast als genodigden zich er thuis voelen. Deze vaststellling vormde de basis voor een project waarbij kunstenaars, schrijvers, acteurs en architecten worden uitgenodigd tijdelijk het huis te bewonen, met of zonder het gezelschap van de eigenaars.