De Noord Indische Buurt heeft vooral veel huurwoningen waarvan de kwaliteit en voorzieningen zijn verouderd. Woningcorporatie Lefier tracht een leefbare wijk te behouden en een grotere verscheidenheid aan bewoners aan te trekken. Daarvoor is meer variatie in woningtypen nodig zowel in de huursector danwel in de vrije sector. De wijkvernieuwing wordt in drie fases worden uitgevoerd.
De eerste twee fasen zijn afgerond en bestaan uit de vernieuwing van de Medanstraat middels 18 grondgebonden woningen in het hart van het stedenbouwkundig plan en 16 grondgebonden woningen aan de Bandoengstraat ontworpen door MAD JOHANNESMOEHRLEIN architekten.
Fase 2 bestaat uit de nieuwbouw van 38 appartementen aan de Palembangstraat, 6 studiowoningen aan de Bandoengstraat en 6 studiowoningen aan de Timorstraat, eveneens ontworpen door MAD JOHANNESMOEHRLEIN architekten. De 38 appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen die middels open luchtbruggen met elkaar verbonden zijn. Elk gebouw bestaat uit 4 bouwlagen waarin 19 appartementen in de vrije sector danwel voor de verhuur zijn gesitueerd. De appartementen variëren in grootte tussen de 75 m2 en 115 m2. Het complex is zuid-west georiënteerd. Mede hierdoor is gekozen voor een open glasgevel en prefab-betonnen balkons aan de westgevel. Aan de galerij-zijde is de facade uitgevoerd in transparant behandelde houten delen wat zorgt voor een warme uitstraling. In hoofdzaak zijn de gevels uitgevoerd in metselwerk bestaande uit twee soorten baksteen, stootvoegloos in lagen om en om gemetseld in zogenaamde ‘speklagen’. Donkerpaars gesinterde baksteen afgewisseld met roodbruine strengperssteen beiden in wild verband verwerkt. Dit verfijnde type metselwerk verwijst naar de omliggende bebouwingen die kenmerkend zijn voor de rode baksteen-architectuur deels uit de periode van de ‘Naoorlogse Woningbouw’.
Open luchtbruggen verbinden de twee gebouwen met elkaar
De studio’s zijn verdeeld in twee afzonderlijke gebouwen met elk 6 wooneenheden. De twee ‘studio-complexen’ worden tussen het appartementencomplex en de grondgebonden eengezinswoningen aan de Bandoengstraat en de Timorstraat gesitueerd. Een studio-complex bevat 4 wooneenheden van 50 m2 en 2 wooneenheden van het type ‘maisonette’ bestaande uit een 2e laag met zolder, voorzien van een dakterras c.q. loggia. De gevels bestaat uit metselwerk overeenkomstig de 16 grondgebonden woningen aan de Bandoengstraat en de 38 appartementen. De gevels van de hoofdentree en het trappenhuis bestaan uit een staalconstructie met een glazen gevelvulling van U-profiel glas.
Nieuwbouw 16 grondgebonden woningen
De vrije sector-woningen aan de Bandoengstraat hebben 3 bouwlagen. De begane grond kent een vrij indeelbare ruimte waarbij gekozen kan worden voor een ‘open’ of ‘dichte’ keuken. Tevens heeft de begane grond een sterke relatie met de tuin door de grote kozijnen aan de tuin- c.q. zuidzijde. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Op de zolder kan een vierde slaapkamer gecreëerd worden. Ter plaatse van de kap is standaard aan de straatzijde een dakkapel opgenomen die optioneel ook aan de tuinzijde kan worden geplaatst. Er werd gestreeft aansluiting te vinden met de bestaande bebouwing in de wijk die zich kenmerkt door de verfijnde rode baksteen-architectuur met bijzondere kozijn- en dakranddetailleringen. Kenmerkend zijn de dakkapellen die naast het bijzondere HWA-detail de woningen ritmisch in het totale gevelbeeld van het bouwblok accentueren. De doorlopende goot- c.q. kroonlijst zorgt wederom voor samenhang door een doorgaande, meanderende beweging rondom het hele projekt.