Transformatie van de Odaparkflat in Sittard door *Humble Architecten

De revitalisatie van de flat door *Humble Architecten is de eerste en vooralsnog enige realisatie van het 'Zitterd Revisted' plan uit 2003. Om het bestaande witte gebouw zijn nieuwe stadsblokken verrezen als een zwarte gevelband. Deze band omvat zowel een uitbreiding van de bestaande woningen als een aangebouwde vleugel met eenzelfde gevelpatroon.

Stedebouwkundigplan Sittard

Het stedebouwkundig plan van Jo Coenen & Co voor de binnenstad van Sittard maakte de schootsvelden buiten de overgebleven stadsmuren weer leeg. Om er een stadspark aan te leggen en er een begrenzing aan te geven met een reeks van U-vormige woonblokken. Woonmaatschappij Zo Wonen wilde graag aan deze ontwikkeling meedoen en vroeg *Humble Architecten de Odaparkflat te revitaliseren. 

Bestaande flat

Het bestaande flatgebouw bepaalde het ritme van de nieuwe stadsblokken, maar om daarin mee te kunnen gaan, diende de flat zelf ook aangepast te worden. Bij de bestaande dwarsvleugel zijn aan de zijde van de schootsvelden zes woningen afgetopt om de hoogte met twee lagen te verminderen. Op de andere hoek is een nieuwe woonvleugel gerealiseerd. Middenin de U is het ontmoetingscentrum geplaatst.


Om de bestaande witte flat zijn als een U nieuwe woningen gerealiseerd. In het midden bevindt zich het ontmoetingscentrum. Fotograaf Willem Verhaeg Visual Arts Sittard

Zwarte gevelband 

De toegevoegde zwarte gevelband omvat zowel de uitbreiding van de bestaande woningen als de aangebouwde vleugel. De hoogte van de band komt voort uit de stedebouwkundige afspraken die in de workshops zijn gemaakt.

De oudbouw is opgebouwd door dezelfde woning steeds te herhalen. Dit heeft *Humble Architecten Maastricht verder doorgevoerd. Hetzelfde stramien, met een breedte van de helft van de beukmaakt, is steeds herhaald. De afzonderlijke woningen zijn niet meer afleesbaar en in een doorlopend ritme verandert de schaal van het complex. 

Verfijning

Door de band probeert het bureau een verfijning in schaal en materiaal te realiseren, maar ook in vorm en kleur ten opzichte van het witte blok. Op deze manier willen de architecten de aansluiting van de kolos op de kleinere schaal van de singel en het park te verbeteren.