Torenflat in Zeist door Frowijn de Roos architecten

De Torenflat in Zeist (bouwjaar 1974) is een renovatieproject. Het gebouw was in feite een koudebrug van 27 meter breed, 105 meter lang en 58 meter hoog. Bij de renovatie is een nieuwe elementengevel aangebracht aan de (glazenwas)balkons rondom het gehele gebouw. Zo is het energielabel teruggebracht van F naar C, een besparing in de CO2-uitstoot van 290 ton per jaar. En dat terwijl de bewoners slechts één dag thuis hoefden te blijven.

De flat, met een casco van monoliet, doorgestort beton, bevat 480 woningen, ontsloten middels middengangen op 19 woonlagen. Er wonen ruim 1100 mensen. De opeenvolging van balkons en glazenwasbalkons was de 2e vluchtweg. Tijdens de renovatie deed hij dienst als werkvloer voor de nieuwe gevel.

De volledige renovatie vond in bewoonde staat plaats. Daarom is de bevestiging van de nieuwe elementen zo ontwikkeld dat deze paste in de bestaande gaten van de (verwijderde) balkonhekken. Dat resulteerde in drie bevestigingspunten per element en maakte het noodzakelijk om een speciale bevestigingsknoop te ontwerpen met stelruimte en afstelmogelijkheid in drie richtingen. Zo is de noodzaak om te boren in het beton (met de bijbehorende overlast voor bewoners) tot een minimum beperkt gebleven. Verder is voor de montage van de gevel geen steiger gebruikt, en was toegang tot de woningen voor het aanbrengen van de elementengevel niet nodig. Alleen voor de (zo ver mogelijk geprefabriceerde) bouwkundige afwerking van de binnenzijde van de gevel was het nodig dat de bewoner één dag thuis bleef.

Omdat de opdrachtgever het onderhoud na de renovatie tot een minimum wilde beperken, is de gevel uitgevoerd in aluminium (deels gerecycled) en glas. De nieuwe schil maakt de balkons tot loggia’s, wat de gebruiksduur van de buitenruimte met maanden per jaar verlengt.