Het stedenbouwkundig plan voorzag in een traditioneel P-vormig gebouw dat opgebouwd was uit 3 blokken van oplopende hoogtes. In hechte samenwerking met de betrokkenen is een Z-vormig gebouw gemaakt met een schuin dak. Door het schuine dak ontstaan bijzondere appartementen met hoge plafonds en grote dakterrassen. Het gebouw richt zich met schuin afgesneden koppen op zijn omgeving en de voor- en achterover hangende gevels maken het tot een dynamisch en nadrukkelijk aanwezig, spectaculair gebouw. Het stedenbouwkundige concept is een logische voortzetting van de aanwezige stalenkaart. Omwille van respect voor de omgeving en door de huidige, meer methodische aanpak binnen de stedenbouw, is er gekozen voor een vrij, autonoom volume dat zich voegt binnen de verschillende aanwezige schalen.
Maquette Z-vormig gebouw met een schuin dak
Op de begane grond van het hoge deel bevinden zich de bibliotheek en de school. Deze openbare plint is geheel voorzien van een glasgevel. Dit deel ‘draagt’ het met natuurleien beklede volume waarin zich de appartementen bevinden. Waar het glazen deel ophoudt zakt het volume naar beneden tot in het maaiveld en vormt een poort tussen de wijk, het op de zon georiënteerde schoolplein en het buurtcentrum. Een groot gedeelte van het gebouw is voorzien van een parkeerkelder. De school en de bibliotheek vormen samen het hart van deze brede buurtvoorziening. Het woonprogramma, met een gedifferentieerde aanbod (begeleid wonen, sociale huur, koopwoningen), past naadloos in het omliggende woningbouwweefsel.
MFA Sanstraat is mede door de gebruikte energiesystemen en de incorporatie van het Cradle to Cradle principe, hetgeen o.a. terugkomt in het initiatief om de resttegels separaat te collecteren en weer te gebruiken in een nieuwe tegelproductie, een duurzame ontwikkeling.