Transformatie van steenbakkerij tot woning in Boom (B) door Verdickt en Verdickt Architecten

In het Belgische dorpje Boom transformeerde Verdickt & Verdickt architecten een in onbruik geraakte steenbakkerij in een woning, met behoud van de karakteristieke sfeer en structuur. Aangezien de steenbakkerij, en dus ook het nieuwe huis, zich binnen het beschermde dorpsgezicht bevond, werd gestreefd naar een maximale integratie van de ingrepen met de bestaande structuur. Het werd een introvert ontwerp, waarbij het adagium "meer niet doen dan wel doen", voorop stond.

Door verschillende latere aanbouwen te slopen, werd het industriële monument teruggebracht tot zijn zuiverste vorm: vijf droogovens en een dienend volume haaks hierop. In dit balkvormige volume zijn de woonfuncties ondergebracht. Deze zijn te bereiken via een ovengang die vrijwel ongewijzigd is gelaten, waardoor de industriële rauwheid zonder opsmuk zichtbaar is.

Om de benodigde vierkante meters voor het woonprogramma te kunnen realiseren zonder een storende op- of aanbouw, opteerde Verdickt & Verdickt ervoor om het woonvolume uit te diepen. Hierdoor is ruimte ontstaan voor een half kelderniveau en een mezzaniner zich de slaapkamers en de badkamer bevinden.