Bloemenveiling Plantion in Ede - Breddels Architecten

Plantion is een bruisende marktplaats voor bloemisten, hoveniers en detaillisten. Toen eind 2007 duidelijk werd dat het door ons bedachte bouwgrond-besparende, gestapelde veilingconcept voor Plantion in Ede wat te gewaagd was, pakten we terug op het optimaliseren en automatiseren van het traditionele "spread-out-type" veilingcomplex. In deze 65.000 m² grote "platte pannenkoek" zochten we naar een architectonisch contrapunt.

Toelichting door Breddels Architecten

Dagelijks in de vroege ochtend kopen bloemisten op de klokveiling verse, heerlijk geurende producten voor hun winkels. Door middel van persoonlijk contact koppelt de afdeling bemiddeling kopers en kwekers aan elkaar.

Plantion bestaat sinds 2008, de geschiedenis van de achterliggende veilingen gaat meer dan honderd jaar terug. Veel kleine, plaatselijke veilingen zijn in de loop der jaren samengevoegd tot grotere regionale marktplaatsen. In 2008 gingen Bloemenveiling Oost Nederland en Veiling Vleuten samen op in Plantion, wat in 2010 resulteerde in een nieuwe, door Breddels Architecten ontworpen, marktplaats in Ede.

We ontwierpen een 300 meter lange oplopende gevel langs het spoor, die spiraalsgewijs eindigde in een naar de hemel reikende krul bij de oprit van de A30. Deze krul symboliseert een in elkaar gedraaide 45 meter hoge kroon van een bloem die de passant zo attendeert op de corebusiness van deze moderne marktplaats. Onder de kroon bevinden zich de kroonkantoren die zich boven het verwerkingscentrum en de kopersboxen bevinden.

Vier bouwdelen

De nieuwe marktplaats bestaat uit vier aaneengesloten bouwdelen. Gebouw A bevat het veilingbedrijf met de expeditie, veilinghal, een grote afmijnzaal, een bedrijfsrestaurant en kleine klokgebonden kantoren. Gebouw B bevat het verwerkingscentrum, kopersboxen en de kroonkantoren, voor aan de veiling gelieerde handelsbedrijven. Gebouw C bevat de verlaadhal waarin de klanten (bloemisten en hoveniers) hun aangekochte spullen direct mee kunnen nemen. Gebouw D bevat het Groothandelscentrum (planten, bloemen, hydrocultuur en hardware) en het Groencentrum Plantion.

De afmijnzaal heeft een capaciteit van 400 kopers en is als auditorium zodanig ingericht, dat het samen met de veilinghal en aansluitende restaurantruimte, buiten de veiltijden om ook als congrescentrum gebruikt kan worden.

Duurzaam

Plantion is gebouwd volgens duurzame principes waarbij rekening is gehouden met een zo laag mogelijk gasverbruik en een minimale CO2-uitstoot. Energie wordt betrokken uit een warmte- koudeopslaginstallatie. Via leidingvoerende betonvloeren zorgt warm water voor de verwarming van onder de kantoren en de afmijnzaal. Muren en vloeren zijn volledig geïsoleerd. Dankzij speciale kunststof dakbedekking is bewatering van de eigen bloemen en planten (o.a. het groencentrum) met regenwater mogelijk. De waterbuffer dient als bluswatervoorziening, onder meer voor de sprinklerinstallatie in het veilingcomplex.

In 2017 zijn 18.500 zonnepanelen (meer dan drie voetbalvelden) op het dak van Plantion geplaatst, hiermee wordt een vermogen van 950 kWp opgewekt. Dit is voldoende om 25% van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Plantion te laten genereren door middel van zonne-energie. Naast dat dit een klein economisch voordeel oplevert, geeft dit een enorme verbetering ten aanzien van de CO2 uitstoot. De hoeveelheid CO2 uitstoot zal per jaar met 325 ton afnemen, de totale CO2-reductie over twintig jaar zal ruim 17.000 ton zijn.

Het gaat om een van de grotere dakgebonden zonnepanelenprojecten in Nederland tot nu toe. Naast gebruik voor het eigen gebouw, zal ook een beperkte hoeveelheid stroom worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Een citaat van Plantion: "Op ons gebouw in Ede zijn we erg trots. Het is mooi, licht en schoon en ook gemakkelijk bereikbaar (A12-A30). Maar vooral bijzonder is het duurzame karakter. Plantion gebruikt geen gewone energie, maar natuurlijk opgewarmd en gekoeld water. Ook is ons gebouw maximaal geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Dit bespaart kosten en is goed voor het milieu!".