Bij dit project zijn verschillende thema’s aan de orde:
1. Hoe om te gaan met nieuwbouw naast historisch erfgoed.
2. De toepassing van hoogwaardige prefab bouwtechniek.
3. Energieneutraal en circulair bouwen.
4. Het zo klein mogelijk houden van de installaties.
5. Gefaseerd aanbesteden en de rol van de opdrachtgever.
1.
De woningen staan op de plek waar voorheen de vormelingenloods van de steenfabriek stond. De vorm van het dak van de woningen is dezelfde als die van de voormalige loods.
De pannen zijn identiek als die van het gerestaureerde dak van de steenfabriek.
Fabriek en woningen vormen zo een geheel.
2.
Jan, een van de opdrachtgevers, kwam met de vraag, kan je prefab geïsoleerde dakplaten ook niet voor de gevel gebruiken? Toevallig had Kingspan net het TEK systeem op de markt gebracht. De buitenwanden en het dak zijn met dit systeem gemaakt. De draagconstructie bestaat uit houten gelamineerde spanten, de vloeren uit prefab samengestelde vloerdelen.
3.
De gevel- en dakpanelen hebben een Rc van 7. Op het dak zijn PV-panelen aangebracht. Oververhitting wordt tegen gegaan door de grote dak overstekken. Door dat de woning is samengesteld uit prefab onderdelen is de woning in principe ook weer uit elkaar te schroeven.
4.
Door de hoge R-waarde van gevel en dak, kan voor ventilatie, de verwarming en de warm watervoorziening een apparaat worden toegepast, de Ecolution van Inventum. Dit apparaat haalt de energie uit de ventilatielucht en een warmtepomp gebruikt dit om warmte en warm water te maken.
5.
Omdat het bouwbudget beperkt was, is er gekozen voor gefaseerd aanbesteden. Eerst de fundering en begane grondvloer, toen de houtconstructie, daarna de installaties en afbouw.
De twee opdrachtgevers Jan en Jacques, hadden tijd en enthousiasme om hierbij een grote rol te spelen.