Toelichting: NEXT Architect
It Goddeoas Fiersicht is een mystieke plek waar de bijzondere eigenschappen en de geschiedenis van de plek centraal staan. Hier kan men het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden niet alleen kunt bekijken maar ook ten volle kan ervaren. In de ovalen toren cirkelt een trap naar boven, waar bezoekers een prachtig uitzicht hebben over het omliggende natuurgebied.
Een landmark als een grondboring terug in de tijd
Meer dan 200.000 jaar geleden in de ijstijd was de ijskap hier honderden meters dik. Met een hoogte van 7 meter, brengt It Goddeloas Fiersicht het oude maaiveld terug door een ‘grondboring’ terug in de tijd te maken. Net zoals bij een grondboring zijn de verschillende aardse lagen zichtbaar.
Een landmark als een link tussen heden en verleden
In de IJstijd zijn veel zwerfstenen naar dit gebied gevoerd. Veel ervan zijn opgegraven tijdens de aanleg van De Centrale As. De grootste zwerfkeien liggen nu in de uitkijktoren als relikwieën uit een ver verleden.
Een landmark als symbool voor een mystieke plek
De naam van het kunstwerk refereert aan het pad dat hier in 1453 tussen Dokkum en Drachten werd aangelegd. In de middeleeuwen werd het pad door de monniken gebruikt als handelsroute.
Een landmarkals een veilige plek
Aan het eind van de singel zou vroeger een kleine poel zijn geweest waar, volgens de sage, de duivel zelf argeloze zielen in het water smeet. De landmark wordt een veilige plek en toevluchtsoord.
Ook het maakproces maakt deze landmark bijzonder: It Goddeloas Fiersicht bestaat uit 44 lagen betonblokken. Door creatief samen te werken met aannemer G. de Haan & Zn. en Noppert Beton, is een unieke oplossing bedacht met om de complexe constructie binnen het kleine beschikbare budget te realiseren. Één enkele mal is ontwikkeld in de vorm van een slakkenhuis en met een verspringend schot. Met deze mal zijn alle lagen met vier verschillende grijstinten zijn gestort. Door elke laag te nummeren ontstond een duidelijk schema voor storten, transport en bouw.