ARC19: LocHal, Tilburg - Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside, Mecanoo

De LocHal, de voormalige locomotiefloods uit 1932, heeft een tweede leven gekregen als cultureel hart van de nieuwe Stadscampus van Tilburg. De bestaande constructie en de nieuwe architectuur vormen samen het decor voor een vernieuwend bibliotheekconcept met verschillende werk- en vergaderruimtes en plek voor voor evenementen, exposities en debatten. De LocHal is de nieuwe huiskamer van de stad Tilburg.

Toelichting Mecanoo Architecten - De LocHal biedt onderdak aan Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc Brabant en Seats2meet. CIVIC architects en Braaksma & Roos Architectenbureau zijn verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp en de renovatie, Inside Outside in samenwerking met het Textiel Museum voor de textiel. Mecanoo heeft de interieurinrichting van het monumentale gebouw voor haar rekening genomen.

foto: Ossip Architectuurfotografie

Het resultaat is meer een overdekt plein dan een gebouw. Een plein in de vorm van een open trappenlandschap met verhoogde niveaus, waar de verschillende functies zich op, aan en onder bevinden. Zes enorme beweegbare textiele wanden accentueren de schaal van het gebouw en definiëren verschillende ruimtes.

Mecanoo ontwierp een interieur, waarin karakteristieke elementen van het gebouw een tweede leven krijgen. De vloer van het stadscafé en de lees- en expositieruimte wordt doorsneden door oude spoorrails, waardoor de grote tafels op oude treinonderstellen van binnen naar buiten kunnen verrijden. Industriële kolommen met rondom leestafels accenturen een publieke binnenstraat door het hart van het gebouw. In de gezamenlijke kantoorzone is een voormalige werkkuil getransformeerd in een mezzanine met verhoogde werkplekken. Het trappenlandschap doet dienst als informele werkplek en als tribune bij lezingen en presentaties. Met modulaire elementen in de vorm van een tafeltje of zitelement creëren bezoekers hun eigen plek.

foto: Ossip Architectuurfotografie

Op de begane grond ligt de volwassenenbibliotheek, jongerenzone en kinderbibliotheek, die met input van de Efteling is vormgegeven. De LocHal heeft diverse workshopruimtes die variëren in grootte en ruimte bieden aan presentaties, vergaderingen, brainstorms en educatie. Bijzonder zijn de verschillende themaruimtes, de zogenaamde Labs, elk met een eigen vormgeving en sfeer.