ARC19: Jeruzalem Blok N Amsterdam - Studioninedots

Als sluitstuk van de vernieuwing van de Rijksmonumentale wijk Jeruzalem, ontwierp Studioninedots Blok N als een alzijdig paviljoen in het park. Eén ingreep, een wit driedimensionaal gevelsysteem, lost de puzzel van programmatische eisen en cultuurhistorische waarden op en bepaalt tegelijkertijd de identiteit van dit complex sociale huurwoningen.

Toelichting Studioninedots -  Blok N staat in het hart van Tuindorp Frankendael, dat beter bekend staat als Jeruzalem en tussen 1950 en 1954 is gebouwd als een van de eerste uitwerkingen van het AUP uit 1935.

De teruglopende kwaliteit van de snel gebouwde prefabwoningen, was aanleiding om de wijk te renoveren en te moderniseren. Plannen daarvoor stuitten lang op verzet. Met de toekenning van de status van Rijksmonument, de eerste naoorlogse wijk met die status, was grootschalige sloop in de wijk van tafel.

In 2009 maakte Studioninedots, met Karres en Brands en de Gemeente Amsterdam, het stedenbouwkundig plan voor de vernieuwing van Jeruzalem. Hierin werd de structuur van hoven en groene assen verankerd en werd ruimte gevonden om er grotere woningen te realiseren. Het compacte Kavel N werd bestemd voor levensloopbestendige sociale huurwoningen.

Vanuit het groene hart van de wijk loopt er nu een complex van twee geschakelde volumes getrapt in hoogte op richting Park Frankendael. Rondom zijn alle verdiepingsvloeren buiten de woningen voortgezet, en dwars op die vloeren zijn lamellen geplaatst. Dit alzijdige, driedimensionale raster vormt individuele buitenruimten en zonwering en biedt privacy; vóór alles bepaalt het de uitstraling van Blok N.

Wederom is hier prefab gebouwd, maar naast snelheid nu ook omwille van de hoogwaardige afwerking, kosten-efficiëntie en beperking van bouwafval. De witte, betonnen geveldelen voegen zich natuurlijk in het kenmerkende wit van de wijk; kleur en compositie spelen er met licht en schaduw. Voor Blok N zijn programma en cultuurhistorie met één sterk gebaar vervlochten.

Monografie Architectuur Juni 2019 over Wonen in hoge dichtheid

Monografie Wonen in hoge dichtheid

Aan de hand van zes actuele projecten bespreken we kansen voor verdichting in binnen- en buitenland.

Ga naar alle monografieën >