UPDATE: Opening tentoonstelling Martin Visser uitgesteld
De BR02, Gekleurde Bank uit 1965 door Martin Visser. Beeld via Centraal Museum, Utrecht

UPDATE: Opening tentoonstelling Martin Visser uitgesteld

Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders, Sabine Marcelis eren in de tentoonstelling 'De slaapbank die ogen opende' het werk van Martin Visser. De acht ontwerpers wilden in het Centraal Museum in Utrecht een ode brengen aan hun collega Martin Visser (1922-2009). De speciale gezamenlijke expositie zou deze zaterdag openen. Ook dit evenement wordt vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens het inmiddels gesloten Centraal Museum blijft de expositie gewoon staan, in de hoop dat er over een paar weken toch bezoekers mogen komen. De tentoonstelling staat tot eind augustus gepland.

In 2020 is het zestig jaar geleden dat toonaangevend Nederlands vormgever Martin Visser (1922-2009) zijn beroemde BR02-slaapbank ontwerpt voor meubelproducent ‘t Spectrum. Om dit jubileum te vieren hebben Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis een ontwerp gemaakt, geïnspireerd op een werk van Visser. Het Centraal Museum toont de resultaten samen met de originele meubelen van Martin Visser. Daarnaast is werk van de deelnemende ontwerpers te zien en moderne kunst uit de collectie van het Centraal Museum van kunstenaars waarvan Visser ook werk in zijn collectie had. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 augustus.

Martin Visser expo in Centraal Museum
Beeld via Centraal Museum, Utrecht

Spectrum

Martin Visser ontwerpt zijn slaapbank voor Nederlandse meubelproducent ‘t Spectrum. Het meubel is sindsdien onafgebroken in productie, net als veel andere gewilde ontwerpen van de vormgever uit de jaren zestig. Ook nu nog zijn ze vernieuwend, ruimtelijk én geliefd. Visser is jarenlang hoofdontwerper van ‘t Spectrum en verbindt andere belangrijke ontwerpers aan het bedrijf zoals Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela, Friso Kramer en Gerrit Rietveld. Hij verzamelt in die tijd werk van Cobra kunstenaars en laat zijn huis ontwerpen door Rietveld. Later ligt de focus van zijn verzameling met name op minimal art en conceptuele kunst van makers als Christo, Daan van Golden en Jan Schoonhoven.

De slaapbank die ogen opende. Centraal Museum Utrecht, 14 maart  tot en met 30 augustus 2020. Meer informatie>>

Beluister de podcast van Piet Hein Eek over Martin Visser op NPO1/Radio.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

De verspreiding en het aantal sterfgevallen aan cholera in elke der 50 Buurten van Amsterdam in de periode van 1 juni t/m 18 oktober 1866. Samengesteld door een onderzoekscommissie onder leiding van dr. Isaac Teixeira de Mattos. Schaal 1:9.400. Stadsarchief Amsterdam/ Amand, Gustaaf Leonardus Adolf (1833-1897)

Een gezonde post-coronastad, maar dan wel voor iedereen

Het is haast een open deur: de post-coronastad moet een gezonde stad worden. Fantastisch dat de gezonde stad opnieuw veel aandacht krijgt. Dat is ook hard nodig, maar laten we niet dezelfde fouten maken als in het verleden.

Beeld Keizer Koopmans

Op naar de veerkrachtige stad - De corona-epidemie en de rol van...

Door Harm Tilman - Door de uitbraak van het coronavirus is Nederland in de greep van social distancing, bestande uit een mix van maatregelen op het gebied van hygiëne, verplichte isolatie en vrijwillige quarantaine. De anderhalvemetersamenleving, door velen gezien als een bedreiging of als een kans, lijkt de opmaat te zijn naar de volgende ecologische crisis. Het stedenbouwkundige antwoord hierop is een veerkrachtige stad waarin uiteenlopende natuurlijke, economische en culturele processen op elkaar betrokken en vormgegeven worden.

Nominatie prijsvraag Werkplek van de toekomst: Werkstation door JCAU

Nominatie prijsvraag Werkplek van de toekomst: Werkstation door JCAU

JCAU ontwierp voor de prijsvraag 'Werkplek van de toekomst' een draagbare werkstation voor gebruik op kantoor, onderweg en op wat voor plek dan ook daarbuiten. Dit station functioneert als privacy scherm dat geluiden van buiten filtert. Geïntegreerde zonnepanelen leveren stroom voor de verlichting.

FL'EX-BOX door Ex Interiors

Nominatie prijsvraag Werkplek van de toekomst: FL'EX-BOX door Ex...

De FL'EX Box door Ex Interiors is een nieuw type werkplek, dat losstaat van hoe het werken tot nu toe is georganiseerd. Volgens Ex Interiors gaan we na corona niet terug naar onze kantoren maar zijn we op weg naar een leefstijl en werkindeling, die veel meer in relatie staan met de natuur en de buitenwereld.