UPDATE: Opening tentoonstelling Martin Visser uitgesteld
De BR02, Gekleurde Bank uit 1965 door Martin Visser. Beeld via Centraal Museum, Utrecht

UPDATE: Opening tentoonstelling Martin Visser uitgesteld

Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders, Sabine Marcelis eren in de tentoonstelling 'De slaapbank die ogen opende' het werk van Martin Visser. De acht ontwerpers wilden in het Centraal Museum in Utrecht een ode brengen aan hun collega Martin Visser (1922-2009). De speciale gezamenlijke expositie zou deze zaterdag openen. Ook dit evenement wordt vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens het inmiddels gesloten Centraal Museum blijft de expositie gewoon staan, in de hoop dat er over een paar weken toch bezoekers mogen komen. De tentoonstelling staat tot eind augustus gepland.

In 2020 is het zestig jaar geleden dat toonaangevend Nederlands vormgever Martin Visser (1922-2009) zijn beroemde BR02-slaapbank ontwerpt voor meubelproducent ‘t Spectrum. Om dit jubileum te vieren hebben Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis een ontwerp gemaakt, geïnspireerd op een werk van Visser. Het Centraal Museum toont de resultaten samen met de originele meubelen van Martin Visser. Daarnaast is werk van de deelnemende ontwerpers te zien en moderne kunst uit de collectie van het Centraal Museum van kunstenaars waarvan Visser ook werk in zijn collectie had. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 augustus.

Martin Visser expo in Centraal Museum
Beeld via Centraal Museum, Utrecht

Spectrum

Martin Visser ontwerpt zijn slaapbank voor Nederlandse meubelproducent ‘t Spectrum. Het meubel is sindsdien onafgebroken in productie, net als veel andere gewilde ontwerpen van de vormgever uit de jaren zestig. Ook nu nog zijn ze vernieuwend, ruimtelijk én geliefd. Visser is jarenlang hoofdontwerper van ‘t Spectrum en verbindt andere belangrijke ontwerpers aan het bedrijf zoals Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela, Friso Kramer en Gerrit Rietveld. Hij verzamelt in die tijd werk van Cobra kunstenaars en laat zijn huis ontwerpen door Rietveld. Later ligt de focus van zijn verzameling met name op minimal art en conceptuele kunst van makers als Christo, Daan van Golden en Jan Schoonhoven.

De slaapbank die ogen opende. Centraal Museum Utrecht, 14 maart  tot en met 30 augustus 2020. Meer informatie>>

Beluister de podcast van Piet Hein Eek over Martin Visser op NPO1/Radio.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Luc Binst (l) en Ben Depuydt, oprichters van B Brand. Beeld B Brand

Luc Binst (B Brand): 'Ons meubilair biedt een nieuwe manier van...

'Het is een gesamtkunstwerk', zegt architect Luc Binst over zijn loft aan de Antwerpse Scheldekaaien. De inrichting en het meubilair zijn ontworpen door B Brand, de interieur- en designstudio die hij samen met creatief directeur Ben Depuydt runt. 'Met B Brand verzetten we ons tegen de nostalgische mid-century-invloeden die je nu overal ziet. We willen een nieuw soort stoerheid brengen.'

Van Maerlantlyceum. Beeld Lucas van der Wee

Verbouwing Van Maerlantlyceum door cepezed: van introverte halschool...

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven is drastisch op de schop gegaan. Hiervoor is een deel van de monumentale halschool uit 1953, met uitbreiding in 1957, gesloopt. Cepezed wist karakteristieke gevels en de originele opzet te bewaren en in ere te herstellen. Deze vormen nu de jas van een nieuw schoolgebouw, inclusief tribunetrap. Martin van Toorn, architect bij cepezed, ziet de nieuwbouw als een knipoog naar het oorspronkelijke gebouw.

Boven op het dak van het beursgebouw kun je tussen de statige beelden al dan niet een van de honderden bieren nuttigen die het biermuseum presenteert. Beeld Sébastien Bez

Verbouwing Beurs van Brussel door Robbrecht en Daem: compromis tussen...

De imposante trappenpartij van het Brusselse beursgebouw is een geliefde ontmoetingsplek van de Brusselaars. Maar hoe openbaar de trappen ook zijn, het gebouw was de afgelopen negen jaar hermetisch gesloten na het vertrek van een beursbedrijf. Nu is het gebouw weer tot leven gebracht door het te transformeren naar een overdekt stadsplein. Helemaal openbaar is het niet geworden.

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

In opdracht van Omroep Brabant ontwierp TenBrasWestinga het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor van de omroep. In het bestaande kantoorgebouw in Son werden drie verdiepingen verbouwd tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving.