Levensverwachting naar beneden bijgesteld
Beeld Shutterstock

Levensverwachting naar beneden bijgesteld

Het CBS en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) stellen dat de levensverwachting dit jaar voor het eerst sinds jaren terugloopt. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers dat de huidige sterftecijfers door Covid19, nog bescheiden zijn in vergelijking tot griepgolven van de afgelopen jaren.

Tegen het AD stellen het CBS, NIVC en emeritus-hoogleraar Jan Latten in meer of minder sterke bewoordingen dat de levensverwachting dit jaar zal dalen doordat het virus vooral toeslaat in de hogere leeftijdsgroepen. ‘De droom dat we na onze pensionering allemaal nog stukken ouder worden is vervlogen, dat zit er niet in’, aldus het inktzwarte scenario dat Latten schetst.

Niet uitzonderlijk

Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van het CBS dat oversterfte, met name in de hoogste leeftijdscategorieën, niet uitzonderlijk is bij een (griep)virus. Hogere sterfte in de winter valt vaak samen met een periode van griep en/of kou. Zo was er begin 2018 sprake van een uitzonderlijk lange periode van vooral griep. In die periode was de sterfte uitzonderlijk hoog met in week 10 (5 tot en met 11 maart) bijna 4.100 sterfgevallen. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie van eind 2017 tot het voorjaar van 2018 werd geschat op 9.444.

Nog in lijn met 2019

In 2020 overleden er tot en met week 11 (9 maart tot en met 15 maart) gemiddeld 3.135 mensen per week, net iets minder dan in 2019 toen er in de eerste 11 weken gemiddeld 3.175 mensen overleden.

Brabant en Limburg al bovengemiddeld

Voor week 12, waarvoor het CBS de cijfers nog niet binnen heeft is een toename te verwachten in het wekelijks aantal sterfgevallen. Het aantal ligt al op het niveau van wat er in eerdere weken na twee weken binnen kwam. De eerste nog niet volledige gegevens laten zien dat de sterfte in week 12 in Noord-Brabant en Limburg nu al boven het gemiddelde van week 1 tot 11 van dit jaar ligt.

Bron: AD/ANP/VGM

Wat
kon er beter in het kabinet Rutte III als het gaat om de bouw? Beeld Bouwmonitor februari 2021

Architecten zijn voorstander van gecentraliseerde aanpak...

Met de verkiezingen voor de deur kijken we met de redactie naar belangrijke thema's die spelen in de bouw. Uit onze maandelijkse Bouwmonitor blijkt veel vraag naar een minister van Wonen. Verder is duurzaamheid een thema dat volgens veel architecten meer aandacht moet krijgen in de komende regeringsperiode.

Modeontwerper Jacquemus gaf deze zomer een modeshow in een korenveld, waarbij op elke 2 meter een stoel was neergezet omringd met koren.

Schoonheid en distantie

Bij het ontwikkelen van een soort routineuze smetvrees in het afgelopen jaar, zijn abstracte begrippen als afstand en nabijheid tastbaar geworden. 'Anderhalvemetersamenleving' was niet voor niets het (te lange) woord van het jaar in 2020. De meesten van ons zullen een versterkt besef ontwikkeld hebben voor wat dichtbij is (en dus intiem of besmettelijk) en wat in je directe omgeving afstand betekent (en daarmee veiligheid maar ook verwijdering). In de eerste fase van de lockdown heb ik aan een ronde tafel die geschikt is voor zes personen eens de afstand gemeten tussen de drie aanzittenden. Dat hield niet over.

Omzetontwikkeling in de ontwerpsector. Beeld Bouwmonitor november 2020

Architecten zien omzet weer stijgen door aankondiging coronavaccin

Door Marieke Giele - Na een diep dal is de ontwerpsector eindelijk aan het herstellen van de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de Bouwmonitor. Aankondigingen over de komst van een coronavaccin lijken de voornaamste reden voor deze positieve ontwikkeling. Ook voor de rest van de bouwsector is in november een betere omzet gemeld dan in dezelfde maand vorig jaar.

Forse klappen voor de bouwsector in tweede coronagolf

Forse klappen voor de bouwsector in tweede coronagolf

Door Harm Tilman - De bouw loopt in de tweede Coronagolf forse klappen op, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van BouwMonitor. Architecten zagen in oktober hun omzet met 18% teruglopen en het aantal geannuleerde projecten loopt op. Het past in de ontwikkeling van de bouw als geheel waarin het aandeel bedrijven met productieverlies is opgelopen naar 47% (van 41%) .