Spaanse griep: afstand houden was goed voor de economie
U.S. 39th regiment in Seattle, december 1918, droegen tijdens hun tocht naar Frankrijk mondmasker om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Beeld Shutterstock

Spaanse griep: afstand houden was goed voor de economie

Nrc.nl brengt een lichtpuntje in deze (economisch) slechte tijden. De krant zegt dat de maatregelen van social distancing tijdens een pandemie niet per se slecht hoeven te zijn voor de economie. De krant baseert dit op een onderzoek van Amerikaanse economen die een vergelijkbare situatie onderzochten in 1918 tijdens de uitbraak van de Spaanse griep.

Dit blijkt uit een omvangrijk artikel dat afgelopen maandag werd gepubliceerd op het Social Science Research Network. De bevindingen van deze economen, verbonden aan de Federal Reserve Board, de Federal Reserve Bank of New York en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), leveren interessante input op voor de discussie over de vraag of de maatregelen om Covid-19 te bestrijden niet te veel ten koste gaan van de economie.

De Amerikaanse economen deden onderzoek naar de gevolgen van social distancing ten tijden van een pandemie.  Uit de resultaten, gebaseerd op de uitkomsten van de strenge maatregelen die werden getroffen in 1918 om de verspreiding van de Spaanse griep tegen te gaan, blijkt dat  steden die gelijk deze strenge maatregelen invoerden economisch sneller herstelden in 1919 dan andere steden die het beleid lakser oppakten.

Gemiddeld leidde de uitbraak van de Spaanse griep in 1918 per staat tot een daling van 18 procent van de productie. Gebieden waar de griep zwaar toesloeg, zagen ook een duidelijke stijging van het aantal afschrijvingen op schulden door banken, wat wijst op een groeiend aantal zakelijke en persoonlijke faillissementen.

De wereld van 2020 is niet die van 1918 en Covid-19 is niet de Spaanse griep, aldus de onderzoekers, dus hun resultaten zijn niet zomaar van toepassing op de huidige situatie. Maar ze bieden wel een nuttig, historisch perspectief op de wisselwerking tussen de gezondheid van de economie en maatregelen om de volksgezondheid te beschermen.

Lees meer in het artikel van nrc.nl

Lancering Ministerie van Maak. Beeld Aad Hoogendoorn

Architecten voelen 'forse tegenwind', maar bouwopgave blijft groot

Architecten krijgen veel minder opdrachten nu de vraag naar nieuwbouwwoningen is gekelderd.

BNA Conjunctuurmeting najaar:  'Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven stijgen'

BNA Conjunctuurmeting najaar: 'Werkvoorraad daalt, woningbouw...

Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van particulieren afnemen. Door prijsstijgingen en leveringsonzekerheid vertraagt de woningbouw en ook de verduurzaming, terwijl hier juist een versnelling nodig is. Bureaus zien zich door loonstijgingen en de hoge inflatie genoodzaakt om flinke prijsstijgingen door te voeren in hun tarieven. De BNA vraagt hiervoor begrip in de markt en bij opdrachtgevers. Deze marktgegevens komen uit de BNA Conjunctuurmeting najaar, die nog voor de stikstofuitspraak bouwvrijstelling van de Raad van State is uitgevraagd.

Beeld Shutterstock

Maak dezelfde fout niet opnieuw: investeer in ontwerp!

Rijnboutt maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland en over de toekomst van de eigen beroepsgroep, de ontwerpers van de gebouwde omgeving. Daarom heeft het bureau een open brief geschreven, waarmee zij hun zorgen onder de aandacht willen brengen én de verbinding zoeken om in samenwerking de opgave aan te pakken. De open brief is verspreid aan onder andere minister Hugo de Jonge en diverse andere relevante partijen bij het Ministerie van BZK, Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving en de brancheverenigingen BNA, BNSP, NVTL, BNI.

Beeld Shutterstock

"Dear architects, it's time for a system change"

Ook in omliggende landen maken architectenbureaus zich door de huidige inflatie van 11,3 procent zich zorgen over de situatie voor de beroepsgroep. Zo verscheen er op het forum van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de oproep van Dear Architects voor een 'systemchange'.