'Meer woningen te koop gezet vanwege coronacrisis'
Beeld Shutterstock

'Meer woningen te koop gezet vanwege coronacrisis'

Vanwege de coronacrisis worden er de laatste tijd meer woningen te koop gezet. Dat merkt vastgoedadviseur Dynamis. Vanwege de toegenomen onzekerheid vervroegen woningbezitters de geplande verkoop van hun woning. Kopers lijken zich daarentegen nog weinig aan te trekken van de veranderde omstandigheden.

Vooral in de regio’s waar in de afgelopen jaren exorbitante prijsstijgingen plaatsvonden, zoals Amsterdam en Utrecht, zetten meer eigenaren hun woning te koop. Ook buiten de Randstad is deze ontwikkeling zichtbaar, aldus Dynamis.

Maar de extra aanwas van te koop gezette woningen in maart kan de daling van het aanbod uit januari en februari niet compenseren. Per 1 april stonden daardoor in Nederland nog altijd 7000 woningen minder te koop dan aan het begin van het jaar. Ook de nieuwbouw biedt volgens de deskundigen van de organisatie nauwelijks lucht aan de krappe woningmarkt. Eerder meldde makelaarsorganisatie NVM al dat er in het eerste kwartaal minder nieuwbouwwoningen op de markt waren gekomen. Die ontwikkeling baarde de makelaars zorgen.

In de cijfers over de woningverkopen zelf zijn de gevolgen van de coronacrisis nog amper zichtbaar. Dynamis wijst erop dat er in de eerste drie maanden van het jaar over de gehele linie meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In onder andere Limburg en Drenthe ging dit kwartaal zelfs de boeken in als het beste eerste kwartaal ooit. Volgens Dynamis blijven de verkopen op peil doordat mensen die echt willen verhuizen hun woningzoektocht doorzetten.

ANP

Lancering Ministerie van Maak. Beeld Aad Hoogendoorn

Architecten voelen 'forse tegenwind', maar bouwopgave blijft groot

Architecten krijgen veel minder opdrachten nu de vraag naar nieuwbouwwoningen is gekelderd.

BNA Conjunctuurmeting najaar:  'Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven stijgen'

BNA Conjunctuurmeting najaar: 'Werkvoorraad daalt, woningbouw...

Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van particulieren afnemen. Door prijsstijgingen en leveringsonzekerheid vertraagt de woningbouw en ook de verduurzaming, terwijl hier juist een versnelling nodig is. Bureaus zien zich door loonstijgingen en de hoge inflatie genoodzaakt om flinke prijsstijgingen door te voeren in hun tarieven. De BNA vraagt hiervoor begrip in de markt en bij opdrachtgevers. Deze marktgegevens komen uit de BNA Conjunctuurmeting najaar, die nog voor de stikstofuitspraak bouwvrijstelling van de Raad van State is uitgevraagd.

Beeld Shutterstock

Maak dezelfde fout niet opnieuw: investeer in ontwerp!

Rijnboutt maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland en over de toekomst van de eigen beroepsgroep, de ontwerpers van de gebouwde omgeving. Daarom heeft het bureau een open brief geschreven, waarmee zij hun zorgen onder de aandacht willen brengen én de verbinding zoeken om in samenwerking de opgave aan te pakken. De open brief is verspreid aan onder andere minister Hugo de Jonge en diverse andere relevante partijen bij het Ministerie van BZK, Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving en de brancheverenigingen BNA, BNSP, NVTL, BNI.

Beeld Shutterstock

"Dear architects, it's time for a system change"

Ook in omliggende landen maken architectenbureaus zich door de huidige inflatie van 11,3 procent zich zorgen over de situatie voor de beroepsgroep. Zo verscheen er op het forum van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de oproep van Dear Architects voor een 'systemchange'.