Renovatie Koelma/Reinhaertlaan, Alkmaar - BureauVanEig

Twee woonblokken aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn gerenoveerd verduurzaamd en rolstoegankelijk gemaakt. Het gaat om 48 sociale huurappartementen uit de jaren zestig van woningcorporatie Woonwaard. De gevel is ingepakt met isolatie, de kozijnen zijn vervangen en de hekwerken vernieuwd. De entreehal is verruimd en elk blok heeft een lift gekregen. Met de verduurzaming zijn de woningen gasloos gemaakt en naar energielabel A++ gebracht. De renovatie is uitgevoerd in bewoonde staat.

Toelichting BureauVanEig - De Koelmalaan ligt aan de noordrand van de wijk Overdie in Alkmaar Zuidoost. Deze wijk is eenvoudig van opzet en wordt gekenmerkt door een duidelijke stedenbouwkundige structuur met geel-bruine baksteen gebouwen. De twee woonblokken aan de Koelmalaan die onderdeel uitmaken van deze renovatie zijn onderdeel van een reeks van vier identieke woongebouwen.

De flats zijn 5 lagen hoog met op de begane grond deels woningen en deels bergingen. De ontsluiting bestaat uit een trappenhuis met een galerij en noodtrap aan de Koelmalaanzijde. Kenmerkend voor de bestaande gebouwen is het bruin/gele metselwerk op de wit-betonnen plint, galerijen en witte kozijnen. De gebouwen zijn in de loop van de tijd verouderd en verrommeld; er zijn verschillende typen kozijnen en kleuren per blok.

Ontwerp

Met deze grootschalige renovatie is het totale aanzien van de gebouwen verbeterd. De aanwezige kwaliteit van het bruin/gele metselwerk met de witte accenten is versterkt. De kenmerkende plint is verhoogd om de verhoudingen op gebouwniveau te verbeteren. De hekwerken van de eerste verdieping zijn hierin opgenomen. De nieuwe entree heeft hierdoor ook meer hoogte en kwaliteit gekregen. De verhoogde dakrand die de PV panelen verbergt, zorgt voor een stevige beëindiging.

Het bestaande kleurenpalet is op een nieuwe manier ingezet; de plint is overwegend wit en de bovenbouw bruin. Zo staan er nu twee blokken die een heel nieuwe en krachtige verschijningsvorm hebben en die toch passend is in de buurt. Bruine stucwerkvlakken zorgen voor een overzichtelijk ritme in de plint. De hekwerken op de balkons hebben lamellen die afwisselend dwars en recht in de regels geplaatst zijn. Hierdoor is de inkijk op het balkon klein en wordt voorkomen dat bewoners een doek tussen de spijlen vlechten.

Beeld Allard van der Hoek

Inbreng bewoners

Tijdens het proces zijn de zittende bewoners sterk betrokken. Zo zijn er drie ontwerpen gemaakt voor de entreehal, deze zijn voorgelegd aan de bewoners. Op de bewonersavond hebben zij hun stem uitgebracht en het ontwerp met de meeste stemmen is uitgevoerd. Ook is er een prijsvraag uitgeschreven voor de benaming van de flats. Eén van de bewoners heeft een mooie benaming voor de woonblokken bedacht. De namen, verrekijker en zonnewijzer, verwijzen naar de verduurzaming van de blokken, waarbij vooruitgekeken wordt naar een duurzame toekomst en naar de energie die op een wijze manier (voordelig voor de bewoners) van de zon komt.

Verduurzaming

Met de ingrepen is een enorme duurzaamheidsslag gemaakt. Elk appartement heeft 5 PV panelen gekregen met een gezamenlijk vermogen van 79.200 Wp. De netto warmtevraag is onder de 50 kw/m2 gekomen. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar.