Kabinet versoepelt maatregelen lockdown
Lege straat in Breda tijdens de coronacrisis. Beeld Shutterstock

Kabinet versoepelt maatregelen lockdown

De voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen die gepland staan voor 1 juni kunnen doorgaan.

Haagse bronnen melden aan De Telegraaf dat er vooralsnog geen aanleiding is om horeca niet beperkt te openen. Ook de middelbare scholen starten naar verwachting weer op. Dinsdag 19 mei komt het kabinet definitief naar buiten met een besluit.

Premier Rutte waarschuwde tot op heden dat de aangekondigde versoepelingen toch niet door zouden kunnen gaan, als het virus zich ongunstig zou ontwikkelen. Daar is volgens ingewijden tot op heden geen sprake van. Ze zeggen dat de verwachting is dat de geplande versoepelingen kunnen doorgaan.

Versoepelingen

Volgens de routekaart gaan onder meer de buitenterassen en horeca beperkt open, evenals de bioscopen en culturele instellingen. Daar mogen dan maximaal dertig mensen bijeenkomen. De afstandsregel van 1,5 meter blijft daarbij gelden. Ook de middelbare scholen starten weer op.

Horeca eerder open?

Rutte vertelde vorige week in de persconferentie dat het denkbaar is dat de horeca het hele pinksterweekend al open mag zijn. Politieke partijen en horeca hebben gevraagd of het niet mogelijk is om de cafés en restaurants al het weekend vóór maandag 1 juni open te doen. De horeca heeft zwaar te lijden onder de sluiting die vanwege het coronavirus is opgelegd. Het kabinet neemt dinsdag een besluit over het openen van de horeca.

Bron: VGM/de Telegraaf

Lancering Ministerie van Maak. Beeld Aad Hoogendoorn

Architecten voelen 'forse tegenwind', maar bouwopgave blijft groot

Architecten krijgen veel minder opdrachten nu de vraag naar nieuwbouwwoningen is gekelderd.

BNA Conjunctuurmeting najaar:  'Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven stijgen'

BNA Conjunctuurmeting najaar: 'Werkvoorraad daalt, woningbouw...

Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van particulieren afnemen. Door prijsstijgingen en leveringsonzekerheid vertraagt de woningbouw en ook de verduurzaming, terwijl hier juist een versnelling nodig is. Bureaus zien zich door loonstijgingen en de hoge inflatie genoodzaakt om flinke prijsstijgingen door te voeren in hun tarieven. De BNA vraagt hiervoor begrip in de markt en bij opdrachtgevers. Deze marktgegevens komen uit de BNA Conjunctuurmeting najaar, die nog voor de stikstofuitspraak bouwvrijstelling van de Raad van State is uitgevraagd.

Beeld Shutterstock

Maak dezelfde fout niet opnieuw: investeer in ontwerp!

Rijnboutt maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland en over de toekomst van de eigen beroepsgroep, de ontwerpers van de gebouwde omgeving. Daarom heeft het bureau een open brief geschreven, waarmee zij hun zorgen onder de aandacht willen brengen én de verbinding zoeken om in samenwerking de opgave aan te pakken. De open brief is verspreid aan onder andere minister Hugo de Jonge en diverse andere relevante partijen bij het Ministerie van BZK, Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving en de brancheverenigingen BNA, BNSP, NVTL, BNI.

Beeld Shutterstock

"Dear architects, it's time for a system change"

Ook in omliggende landen maken architectenbureaus zich door de huidige inflatie van 11,3 procent zich zorgen over de situatie voor de beroepsgroep. Zo verscheen er op het forum van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de oproep van Dear Architects voor een 'systemchange'.