Toelichting Reitsema & Partners - Het bestaande gebouw was een bakstenen kantoorgebouw met een groot groen koperen volume aan de westzijde. De twee vleugels - 90 graden ten opzichte van elkaar - zijn met een atrium op de hoek met elkaar verbonden. Destijds was geïnvesteerd in kwaliteit en duurzame materialen. Hierdoor was het gebouw zeer lang hoogwaardig en was het 26 jaar niet nodig om het gebouw te verbouwen.
De opdracht aan Reitsema & partners was drieledig. Het bestaande gebouw moest een tijdloze, professionele uitstraling die tegelijkertijd duurzaam en stijlvol is behouden. Ten tweede was de opdracht een kantoor te maken waar iedereen met plezier naartoe gaat en prettig samenwerkt door toepassing een zorgvuldige zonering tussen rust, ruis en rumoer. Tot slot diende het gebouw te laten zien wat VolkerWessels aan kennis en kunde in huis heeft om duurzame, prettige werkomgevingen te maken waarbij ambacht en detaillering tot zijn recht komt.Reitsema & partners heeft daarvoor intensief samengewerkt met de opdrachtgever en betrokken bouwbedrijven.
Slimme ingrepen in het gebouw scheppen licht en ruimte zonder het karakter van het gebouw aan te passen. Het atrium is verder geopend door de bestaande gesloten betonnen wand in het atrium te vervangen door verdiepingshoge glazen puien. Bij binnenkomst zie je nu niet alleen de balie en ontvangstruimte, maar ook de ontmoetingsruimtes voor de werknemers op de verdiepingen.
Tegelijkertijd zijn de trappen nu vormgegeven met als basis dezelfde natuursteen als de vloer in het atrium. Glas, doorkijkjes en zorgvuldige belichting maken de trap af. Het enorme, beeldbepalende zwevende beeld van een condor heeft een nieuwe positie gekregen waardoor het vanaf alle verdiepingen beter zichtbaar is.
Reitsema & partners heeft van de opdrachtgever de ruimte gekregen om het project van schetsontwerp tot oplevering te begeleiden. Mede hierdoor zijn de details net zo hoogwaardig als de materialen.
Het vraagt ook veel van de samenwerking met de bouwer. Gezamenlijk hebben zij in een bouwteam de uitgangspunten van het ontwerp uitgewerkt tot in de installaties en de gekozen klimaatbeheersing en hoe deze zijn opgenomen in het ontwerp.
Hierbij is gekozen voor een bijzondere oplossing in het plafond. In het klimaatplafond komen alle installaties samen. Er is zelfs voor de verschillende sensoren een speciale 3D geprinte multi-sensor gemaakt. Hierdoor kon met één behuizing voor alle sensoren worden volstaan. Een rommelig beeld werd zo voorkomen.