ARC20: Villa Binderseind in Gemert - Denkkamer

Villa Binderseind is de transformatie van een voormalige kopwoning van drie geschakelde woonhuizen van vroeg twintigste-eeuwse villabouw naar een hoogwaardige en comfortabele gezinsvilla. De oorspronkelijke villa bestond uit een serie kamers centraal verbonden door een statige vestibule. In de loop der jaren is deze structuur sterk verrommeld doordat de villa met geforceerde ingrepen werd opgedeeld in twee woningen. Met de nieuwe transformatie hebben we leesbaarheid van de kamer structuur, kenmerkend voor dit gemeentelijk monument, teruggebracht.

Toelichting door Denkkamer - Villa Binderseind is de transformatie van een voormalige kopwoning van drie geschakelde woonhuizen van vroeg twintigste-eeuwse villabouw naar een hoogwaardige en comfortabele gezinsvilla. De oorspronkelijke villa bestond uit een serie kamers centraal verbonden door een statige vestibule. In de loop der jaren is deze structuur sterk verrommeld doordat de villa met geforceerde ingrepen werd opgedeeld in twee woningen. Met de nieuwe transformatie hebben we leesbaarheid van de kamer structuur, kenmerkend voor dit gemeentelijk monument, teruggebracht.

Links van de vestibule zijn de leefkamers ontworpen. De oorspronkelijke kamerstructuur, met voor- en achterkamer en schuifdeuren er tussen, is hier opgeschaald naar een grote leefkeuken, een zitkamer en een tuinkamer in een nieuw eigentijds volume. Vervolgens zijn de kamers met een omgekeerd ‘en suite’ principe met elkaar verbonden. De kamer structuur krijgt het gevoel van een open plattegrond wat wordt versterkt door een doorlopende houten vloerafwerking. Tegelijkertijd zijn de kamers juist extra geaccentueerd met uitgesproken verlichting als eigentijdse verwijzing naar de klassieke kroonluchters passend bij dergelijke kamers.

De kamer met grote leefkeuken loopt van straat- tot tuinzijde. De lengte van deze samengevoegde kamer wordt hier benadrukt door het tafel- en werkblad te integreren tot één interieurobject. Het strakke object is vervaardigd in een donkerbruine fineer wat zorgt voor een klassieke uitstraling passend bij de oude ambachtelijke versieringen in architraven rondom ramen en (paneel)deuren. Het werkblad is gematerialiseerd als een graniet plateau, zwart mat gezoet, verwijzend naar de originele vensterbanken in gelijk materiaal. Het vormelement, graniet plateau, is ook toegepast als ‘zwevend’ basement waarop de witte bergkasten en extra brede haard rusten.

Op de bovenverdieping is het idee van een open plattegrond ook toegepast maar op een andere manier. Er zijn twee interieur ‘blokken’ zodanig in de ruimtes geplaatst dat de ruimte verschillende (functionele) plekken krijgt. Het eerste blok maakt twee kinderkamers met een stalen trap naar entresol. Het tweede halfopen blok maakt de ouderslaapkamer met badkamer en inloopkast. De blokken zijn bekleed met houtfineer en geven gevoelsmatig warmte en intimiteit aan de slaapkamers.